Hlavní obsah
Jídlo a pití

Obědy za 45 Kč v Praze a dalších městech? Skutečně to funguje a je hned vyprodáno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marianna / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Ceny jídel v restauracích šly za poslední roky hodně nahoru, a tak si mnoho z nás raději nosí do práce jídlo z domova. Přitom to někde není úplně potřeba. I v Praze si totiž můžeme koupit oběd za neuvěřitelných 45 Kč.

Článek

Obědová menu v restauracích zdražila tak znatelně, že si každodenní stravování v těchto provozovnách nemůže dovolit každý. Přitom ještě před lety nebylo nic neobvyklého, když si lidé při obědové pauze chodili sednout do blízké restaurace nebo si z restaurací přinesli jídlo v krabičkách.

Dnes od toho značná část lidí upustila a alespoň část obědů si nosí z domova. Přeci jen to vyjde mnohem levněji. Navíc to má tu výhodu, že skutečně víte, jaké suroviny jste při přípravě jídla použili. V Praze a dalších městech, zatím v Mělníku, Mostě a Chomutově však začala fungovat služba Výprodej hotových jídel.

Služba nefunguje jako rozvoz, je nutné si jídlo vyzvednout osobně a platit je možné pouze hotovostí. Garantují však více než příznivé ceny a zaručují se za nepoužívání polotovarů. Všechny produkty si připravují sami.

Ceny polévek začínají na 10 Kč, což je ve srovnání s restauračními provozy opravdu velmi nízká částka. Za tuto cenu mají vždy jednu polévku, druhý druh polévky vychází většinou na 20 Kč. Hlavní jídla začínají na 45 Kč. Za tuto cenu si můžete dát například drůbeží játra na cibulce s rýží nebo kuřecí řízek Ondráš v bramborákovém těstě s vařenými bramborami. Nejdražší hlavní jídla se zde dají pořídit kolem 75 Kč až 85 Kč. V této nabídce si ale můžete vybrat třeba rizoto s tuňákem, hovězí na houbách nebo krkovičku na česneku s knedlíkem a špenátem. Na výběr jsou i malé zeleninové salátky, které se cenově pohybují mezi 20 a 25 Kč, za dezert pak dáte do 40 Kč.

Vzhledem k tomu, že se v Praze ceny obědových jídel pohybují už blízko ke 200 Kč, někde i více, jsou tyto ceny vskutku pohádkové. Co takovou službu dělá nedostupnou pro většinu Pražanů, je to, že se výprodej hotových jídel nachází pouze na jednom jediném místě. Pokud si tak chcete jídla za tyto ceny dopřát, musíte si pro jídlo dojet. A na to většina zaměstnaných nemá o své polední pauze čas. Na druhou stranu je to skvělá alternativa k drahým obědovým menu, která navíc vypadá i kvalitně.

Přestože projekt nabízí vždy minimálně dvě polévky a šest hlavních jídel, bývá velmi rychle vyprodáno. Pokrmy se sice připravují ve stovkách porcí, kolem 11 hodiny už ale většinou zbývají poslední porce. Lidé si tak chodí pro jídla s předstihem a v práci si je pak ohřívají. To už pak není úplně ideální způsob konzumace jídla.

Jako každý projekt, má i tento své výhody a nevýhody. Za takové ceny jsme se ale už dlouho najíst nemohli. Jídelní lístek s cenami připomíná dobu před 10, možná dokonce před 20 lety.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz