Hlavní obsah
Cestování

Ostrov s kostelem uprostřed jezera a nad ním hrad. Bledské jezero je klenotem Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arne Müseler / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Slovinsko je zemí, která Čechy není ještě příliš objevena. Přitom se jedná o nádhernou zemi, která nám toho může hodně nabídnout. A leží prakticky za humny. Dnes vám povíme o klenotu, který leží hned za hranicemi. O jezeru Bled.

Článek

Nádherné Slovinsko leží stále ještě ve střední Evropě. S naší zemí ma jednoho společného souseda, Rakousko. Sousedí ale i s Chorvatskem, Maďarskem a Itálií. Pro Čechy je blízkou zahraniční destinací, která nabízí moře i přijatelné ceny. Přesto tam zase tolik nejezdíme. Zde je jeden z důvodů, proč by se to mělo změnit.

Jezero Bled vypadá už na první pohled jako z pohádky. Je obklopeno horskými špičkami a právem se pyšní titulem jednoho z nejkrásnějších a nejromantičtějších míst na světě. Jeho vody v tyrkysové barvě zaujímají rozlohu přes 2 čtvereční kilometry. Všude kolem bují nádherná zeleň, která vytváří perfektní kontrast s po většinu roku zasněženými alpskými vrcholky, které jsou odtud krásně viditelné.

Foto: 芳蘭 徐芳蘭 / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Kostel Panny Marie na Bledském ostrově a přístup od lodí (stav před rekonstrukcí kostela)

Míst, kde si můžete vychutnat krásu zdejší oblasti, je mnoho. My vám doporučíme dvě, která jsou hlavním důvodem, proč to tu návštěvníci mají tak rádi. Uprostřed jezera se totiž nachází malý ostrov, na kterém se tyčí malebný kostelík s barokní zvonovou věží. Nedá se sem dostat jinak než po vodě. Ostrov je však připraven na příjezd všemožných lodiček, takže přistání bude hladké.

Na ostrově se nachází poutní kostel Panny Marie, který byl vysvěcený ve 12. století. Od místa, kde lodí přistanete, se zvedají schody až přímo k němu. Při výšlapu se zřejmě zapotíte, těch schodů není zrovna málo, ale odměnou vám bude přítomnost na místě vskutku jedinečném. Projít se můžete i okolo tohoto kostela, ale ostrov je opravdu malý, takže se toho sem opravdu víc nevejde.

Foto: Dreizung / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pletna na Bledském jezeře

Po jezeře se zde dá plout v takzvaných pletnách, což je něco jako zdejší gondoly. Nemusíte hned zamířit na ostrov, ale můžete si vychutnávat jízdu po nádherně zbarveném jezeře. Vaši pozornost totiž může upoutat ještě něco jiného. Na skále se tam tyčí hrad se stejným názvem, jako nese celé jezero. Bled.

Foto: Milo van Kovacevic / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Bledský hrad

Jedná se impozantní stavbu, která z vodní hladiny či ostrava působí opravdu impozantním dojmem. Když si ale dáte tu námahu a vydáte se až přímo k němu, odmění vás nádhernými panoramatickými výhledy na jezero a široké okolí. Určitě nepromarněte ani možnost se podívat do jeho interiérů.

Foto: Fatih Turan / Creative Commons / pexels.com

Komplexní pohled na jezero s ostrovem a hradem

No, a pokud vás takový výšlap zmůže, pak si zajděte do jedné z místních kaváren nebo cukráren a ochutnejte zdejší specialitu, které se říká kremšnita. Je to tradiční slovinská sladkost plná krému a křupavého listového těsta. Bez ní by váš výlet nebyl kompletní.

Foto: Petar Miloševic / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tradiční slovinská kremšnita

Pokud sem pojedete v zimních měsících, uvidíte, jak se jezero promění v jedno velké kluziště plné bruslících nadšenců. I tato roční doba zde má svoje kouzlo, takže na výlet sem není opravdu nikdy pozdě. A to je jen jeden z klenotů krásného Slovinska, které často neprávem opomíjíme. Ochutnejte jej také.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz