Hlavní obsah
Cestování

Ostuda Prahy: Na Dny evropského dědictví se zdarma otevírá celá Evropa, Praha to ignoruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pierre Blaché / Creative Commons / pexels

Dny evropského dědictví jsou každoroční akcí, která umožňuje navštívit kulturní dědictví daného státu zcela zdarma, za symbolické nebo snížené vstupné. Jenže u nás to neplatí. Praha na Dny evropského dědictví neotevře skoro nic.

Článek

Dny evropského dědictví se konají každoročně na počátku či v polovině září. Jedná se o jeden nebo dva víkendy, kdy mohou lidé po celé Evropě navštívit tisíce památek, muzeí, pamětihodností či technických staveb zcela zdarma nebo za symbolické či snížené vstupné. Celé akce slouží k tomu, aby daná země podpořila zájem o historii a kulturu svého státu, aby svým občanům umožnila přístup ke svému kulturnímu dědictví. Ceny vstupného jsou totiž někdy vysoké a ne každý si může dovolit taková místa navštívit.

Zároveň má akce zvednout zájem o historii země u mladých a umožnit jim bezplatný vstup prakticky na všechna zajímavá místa a pamětihodnosti po celé zemi. Tak to alespoň bývalo v dřívějších ročnících. Akce se totiž koná již více než 30 let a Česká republika je mnoho let její součástí. Vždy se během těchto dnů dalo navštívit mnoho zajímavých míst prakticky po celé naší republice, ale bohatý byl zejména program v Praze.

Zájem o Dny evropského dědictví ale vychladl. Nikoli ze strany návštěvníků, ale ze strany těch, kteří dané objekty do akce přihlašují. Nechceme zde hodnotit celou republiku, chceme se zaměřit na Prahu jako hlavní město našeho státu a jako na evropskou metropoli. Nabídka je letos totiž absolutně zoufalá.

Jiná hlavní města Evropy ale v tradici pokračují. V Římě navštívíte Koloseum, Andělský hrad a prakticky vše, na co si v tomto městě vzpomenete. Neliší se ani Paříž. Ta vám nabídne v rámci této akce vstup do Louvru, na Eiffelovu věž, do Moulin Rouge a mnoha dalších místních unikátů. Obyvatelům státu a návštěvníkům z celého světa se tak otevírá možnost navštívit ty největší pamětihodnosti prakticky zadarmo. A co máme v Praze? Myslíte si, že se půjdete v rámci akce podívat na Pražský hrad, do Staroměstské radnice, na Prašnou bránu nebo třeba i na Žižkovský vysílač? Ani náhodou.

V rámci letošního ročníků můžete na území hlavního města Prahy navštívit 35 objektů, z nichž nejzajímavější je Trojský zámek, Panský statek v Troji, Lavička Václava Havla nebo Kobyliská střelnice. Aniž bych chtěl snižovat význam kteréhokoli z objektů, musím konstatovat, že nabídka je to značně tragická. Žádná z významných pražských památek neotevře své dveře v rámci tohoto společného evropského projektu. Ani jediná. A to je velká ostuda nejen Prahy vůči jejím obyvatelům a obyvatelům celé České republiky, ale i ostuda naší republiky vůči zahraničním turistům, kteří se jistě budou podivovat, proč tady nemáme nic otevřeného, když je to po celé Evropě dlouholetou tradicí.

Nevím, jaká je motivace k tomu, že do projektu nejsou zapojeny zajímavé objekty, které by přilákaly návštěvníky a přiblížily dnešní mládeži historii a kulturu našeho národa. Chápu, že každý den, kdy se nevybírá vstupné, připraví památku i státní pokladu o slušné peníze, ale jednou jsme se k projektu připojili, tak proč se tvářit, že jsme stále jeho součástí, když už to tak několikátým rokem fakticky není. Jsme přece nedílnou součástí Evropské unie a proto bychom měli být i důstojnou součástí Dnů evropského dědictví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dny evropského dědictví (EHD)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz