Hlavní obsah
Cestování

Ostuni: Bílá perla uprostřed olivových hájů na italském podpatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sailko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ostuni je malebné jihoitalské městečko, které se nachází v oblasti Apulie. Mezi turisty je velmi oblíbené a vysloužilo si přezdívku Bílé město. Tu získalo kvůli místní, pro Itálii značně netypické, architektuře. Bílá barva je zde všudypřítomná.

Článek

Městečko Ostuni, které má jen něco málo přes 30 tisíc obyvatel se sice nachází ve vnitrozemí, přesto však je to k pobřeží Jónského moře pouhých 8 km. Většina domů je zde bílých a společně tak vytváří jedinečný vzhled města, který pro Itálii není zcela typický, avšak v regionu Apulie takových bílých měst můžeme najít více. Ostuni však mezi nimi svou krásou vyniká.

A proč je zde většina domů bílých? Je to jednoduché. Zdejší domy se totiž od nepaměti natíraly vápnem, neboť bílá barva pomáhá ochlazovat interiéry a chrání tak místní obyvatele v horkých letních dnech před extrémními teplotami. Nikdo netušil, že nátěr těchto domů z čistě praktických důvodů vytvoří takový fenomén. Tyto bílé domy a kamenné uličky vytváří spolu s modrou oblohou vskutku kouzelnou atmosféru.

Foto: Dronkitmaster / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typická bílá zástavba ve městě Ostuni

Ostuni je i město s bohatou historií, které se nachází na vrcholu kopce a nabízí úchvatné výhledy do krajiny a na olivové háje, které se nacházejí prakticky všude kolem. S přehledem dohlédnete i na Jónské moře.

Město je plné úzkých a křivolakých uliček, ve kterých je snadné se ztratit. Staré domy, malebná náměstí, to vše dokresluje jedinečnou atmosféru, kterou zažijete jen v Ostuni. Ve městě nachází také mnoho historických památek. Nejvýznamnější takovou památkou je katedrála Santa Maria Assunta. Byla postavena v románsko-gotickém stylu a kromě mnoha cenných uměleckých děl zde najdete i fresku znázorňující boj svatého Jiří s drakem.

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ostuni je skutečně malebné

Mezi další významné památky města patří bezesporu místní hrad a mnoho dalších kostelů, které se ve městě nacházejí. Projít si je můžete do jednoho. Město není svou rozlohou nikterak obrovské. Pokud ale chcete zažít v Ostuni to nejlepší, co může nabídnout, vydejte se do části zvané La Terra. Jedná se o nejstarší část města, která se nachází nejvýše a je opravdu jedinečná. Určitě stojí za to se ubytovat přímo zde. Budete totiž bydlet ve starých kamenných domech, které však nepostrádají nic z moderního luxusu. Procházky okolím této části města jsou pak opravdu nezapomenutelné.

V létě se z Ostuni stává místo, které láká milovníky kulturních akcí a festivalů. Kromě pro Itálii tradičních festivalů místních vín se zde koná například i festival italské zmrzliny. Pokud se tedy ve městě vyskytnete právě v této době, můžete si pochutnat na místních specialitách i zažít místní tradice na vlastní kůži. Itálie je na své tradice velice pyšná a jejich dodržování je zde samozřejmostí.

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sice se zde nesmočíte v moři, ale Ostuni je ideálním výchozím bodem pro poznávání okolí. Neleží daleko od města Bari ani od světově proslulé obce Alberobello, o které si povíme více v některém z dalších článků.

Ostuni je bílou perlou, která se nachází v horní části italského podpatku. A nejen Ostuni, celý apulijský kraj má co nabídnout. Tak zkuste popřemýšlet, až budete plánovat dovolenou, zda toto místo není pro vaše dobrodružství ideální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bílá barva

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz