Hlavní obsah
Finance

Parfémy v Německu vycházejí mnohdy mnohem levněji než v Čechách. A to máme nižší kupní sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Cena oblíbených parfémů známých značek roste mnohdy do tisíců. Přesto si je ale koupíme, protože už k nám tak trochu patří. V Česku si je ale kupujeme mnohem dráž, než za co si je mohou koupit Němci. A to máme mnohem nižší mzdy.

Článek

Vzhledem k tomu, že je Německo naším sousedem, najdeme tam zpravidla stejné parfumerie jako u nás. Mezi ty nejvíce známé patří samozřejmě Sephora, FAnn parfumerie nebo Douglas. Nenajdeme tam ale například Marionnaud, který je v Česku velmi oblíbený. Nakupovat lze v Německu i na Čechy velmi využívaném internetovém obchodě Notino. Ceny se však mohou diametrálně lišit, přestože se jedná o sousední trh.

My jsme pro vás připravili srovnání šesti náhodně vybraných parfémů oblíbených značek. Porovnávat budeme jejich cenu skrze parfumerie v ČR a v Německu. Tři z nich budou pánské a tři z nich dámské. Následně si řekneme, kolik bychom na nákupu takových šesti parfémů v Německu ušetřili. Pro přepočet kurzu budeme používat kurz České spořitelny pro hotovostní měnu k 28.4.2023, tedy 24,057 Kč. Takový byl kurz v den, kdy jsme na našem výzkumu začali pracovat. Aby náš článek nebyl komerční reklamou na určitou parfumerii, budeme vždy uvádět pouze nejlevnější cenu bez určení parfumerie.

První z pánských parfémů našeho srovnání je velmi oblíbený Dior Homme Intense, parfémovaná voda. Lahvička tohoto parfému ve verzi 100 ml je v ČR nejlevněji k sehnání za 2 649 Kč. V Německu lze tento parfém sehnat za 2 163 Kč. Což je cena téměř o 20 % nižší.

Hugo Boss No.6 Bottled toaletní voda je jedním z nejprodávanějších parfému v Česku. Bereme v úvahu opět 100 ml balení. Nejlevnější cena pro Čechy ve známých parfumeriích dosahuje na 1799 Kč. V Německu ve stejné parfumerii ho koupíme za 1227 Kč. Zde je rozdíl ještě propastnější. Jedná se o cenu nižší o více než 30 %.

Giorgio Armani Aqua di Gio je dalším velmi oblíbeným parfémem. Opět budeme brát v potaz toaletní vodu ve velikosti 100 ml. V Česku je dostupná za 1949 Kč, v Německu 1633 Kč. Zde je rozdíl menší a dosahuje přibližně 16% rozdílu oproti české ceně.

Nyní se pojďme podívat ještě na tři dámské parfémy, ať vidíme, jestli by i ženy v Německu ušetřily při jejich nákupu. Prvním parfémem ke srovnání je Hugo Boss Woman. Ten u nás používá mnoho žen. 50 ml balení takového parfému je možné zakoupit v Česku za 1399 Kč, v Německu jeho cena dosahuje 940 Kč. Cena je tam tak nižší prakticky o 33 %.

Ženy v Česku milují i parfém Versace Bright Crystal, konkrétně parfémovanou vodu Absolu. Balení 90 ml je v Česku k dostání nejlevněji za 1799 Kč. Stejné balení vyjde Němce na 1682 Kč. Zde tedy rozdíl v ceně není nikterak markantní. I tak tam ale je.

Posledním parfémem našeho srovnání bude beze sporu jeden z předních parfémů od značky Carolina Herrera z kolekce Good Girl v 50 ml střevíčku. V naší domovině si takový parfém pořídíme za 2199 Kč, V Německu za rovných 1500 Kč. Opět je tedy v Německu cena nižší o více než 30 %.

Zboží z tohoto srovnání nebylo vybíráno záměrně, ale čistě náhodně na základě preferencí oblíbenosti. A všechny tyto produkty se dají v Německu nakoupit levněji než u nás. A to je alarmující. Němci mají mnohem vyšší kupní sílu, reálná mzda průměrného Němce je mnohem vyšší než reálná mzda průměrného Čecha. Přesto, když si půjdeme koupit těchto šest parfémů, zaplatíme za ně v Česku 11794 Kč, kdežto u našich sousedů jen 9145 Kč.

Tak kde se stala chyba?

Zpracováno na základě webové nabídky parfumerií Sephora, Douglas, FAnn parfumerie a Notino v Česku a v Německu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz