Hlavní obsah
Umění a zábava

Peče celá země: Přehlídka arogance, stále stejných frází a osobních preferencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Peče celá země je pořad, který se těší obrovskému zájmu televizních diváků. A to i přesto, že už běží jeho třetí řada. Divákům se ale nelíbí přístup jednoho z porotců a skrze sociální sítě vyjadřují svou nelibost.

Článek

Třetí řada Peče celá země se vysílá v hlavním vysílacím čase každou sobotu. Už první díl se stal jasnou diváckou jedničkou a sledovalo ho přes milion diváků starších 15 let, což představuje téměř 30 procent všech těch, kteří měli v tu chvíli zapnutý televizor. Druhý díl sledovalo dokonce přes 31 procent všech lidí u obrazovek. A zájem o pořad neklesl ani v následujících týdnech.

Josef Maršálek je porotcem v soutěži Peče celá země již od první řady, která se vysílala v roce 2020. Za tu dobu si u diváků vybudoval pověst skvělého pekaře a cukráře, který pekl dezerty i pro královskou rodinu. Jenže na jeho vystupování v pořadu si diváci začínají stěžovat.

Jak se v každém dalším díle více a více profilují adepti na finálovou trojici amatérských pekařů a cukrářů, začínají se kolem toho rojit divácké spekulace. Josef Maršálek byl již několikrát osočen na sociálních sítích, že preferuje své oblíbence, přestože jsou jejich pekařské a cukrářské výrobky mnohdy slabší než u jiných soutěžících. Do dalších kol tak ne vždy postupují ti, kteří si to skutečně zaslouží, a soutěž opouští ti, kteří ještě měli zůstat.

Diváci ale mají pouze jednostranný pohled. V televizi vidí jen sestříhanou verzi celé soutěže, jídla navíc nemohou ochutnat. Soudí tak pouze podle vzhledu a osobních sympatií. Přesto se ale k nařčení Maršálka vyjádřil i jeden z bývalých soutěžících Jan Jirka, který podezření diváků potvrdil.

Na pranýři také často končí hodnocení výrobků, které soutěžící odevzdávají. Oba porotci používají stále stejné fráze. Věty, kterými hodnotí úspěch či neúspěch amatérů, se opakují. Často dochází i k subjektivnímu hodnocení, které se zakládá na chutích jednotlivých porotců, nikoli na základě objektivních skutečností.

V díle, který se vysílal 20. února, ale bylo k vidění ještě mnohem víc. Maršálek se po vzoru jiných kulinářských show pasoval do role mentora, který připravoval tartaletku ukrytou pod polokoulí z cukru. K soutěžícím se postavil zády tak, aby na něj nebylo vidět a odříkával jim, co právě dělá a jak postupuje.

Už toto nebylo úplně férové, protože ti, co stáli Maršálkovi nejblíž, mu pod ruce viděli lépe než ti, kteří stáli opodál. Museli se tak často doptávat na přesný postup, protože to mnohdy jen podle slov cukráře nestíhali. Josef Maršálek jim tak některé kroky sice opakoval, ale jen s notnou dávkou neochoty v hlase a pohrůžkami, že už to opakuje naposledy.

Recept nepatřil k těm jednoduchým a amatérští cukráři tak byli podrobeni velmi těžké zkoušce, která byla navíc doprovázena takto napjatou atmosférou. A následné hodnocení se konalo opět v zajetých kolejích stejných frází a subjektivních pohledů. Je tohle ještě stále Peče celá země?

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru ze sledování třetí řady pořadu Peče celá země

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz