Hlavní obsah
Cestování

Peschici: Krásné italské městečko, kam unesli Ivetu Bartošovou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Guido Radig / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Pobřeží italského města Peschici

Peschici je krásná obec v italské Apulii. Pro Čechy se stala známou až v souvislosti s únosem princezny české populární hudby. Nikdo ale nevěnoval pozornost tomu, o jak krásné městečko se jedná.

Článek

Peschici se nachází v provincii Foggia v italském regionu Apulie. Bydlí v něm jen něco málo přes 4 tisíce obyvatel, návštěvníka však dokáže doslova uchvátit. Většina města je totiž vystavěna na skalách, a tak nabízí nespočet pro Itálii tak typických křivolakých uliček v historickém jádru obce. Navíc se jedná o přímořské městečko v oblasti těch nejkrásnějších pláží v tomto regionu v srdci národního parku Gargano.

Nejvíce sem láká právě moře. Jedny z nejkrásnějších italských pláží s průzračně čistou vodou ke koupání nesou několikanásobné ocenění Modrá vlajka, kterou obdržely od Nadace pro environmentální výchovu. Na své si zde přijdou jak milovníci písčitého pobřeží vybízejícího k opalování a relaxaci, tak milovníci adrenalinových seskoků ze skalisek přímo do moře. Když je dobrá viditelnost, doplní se obzor Jaderského moře o některé z chorvatských ostrovů.

Přestože městečko nedisponuje památkami národního významu, historické centrum je skvostné. Jedná se totiž o velmi starobylou osadu, která zde vznikla již v druhé polovině 10. století. Mezi ty nejvýznamnější pamětihodnosti patří bezesporu centrální kostel zasvěcený svatému Eliášovi a také nespočet kamenný strážních věží, které tu zůstaly z původního středověkého opevnění.

Foto: Idéfix / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Uličky Peschici jsou kouzelné

U města objevíte i zajímavé stavby nazývané trabucchi, které jsou důmyslnými a složitými architektonickými raritami, které umožňují efektivní lov proplouvajících ryb. Stojí v moři a najdete jich tu celkem sedm. Na vyhlídce těchto věžovitých staveb stojí lidé, kteří sledují připlouvající hejna ryb. V okamžiku, kdy se tyto ryby přiblíží ke trabucchi, dojde k vytažení pod vodou umístěných sítí, v nichž dojde k zachycení těchto vodních živočichů.

Peschici figurovalo před více než deseti lety v mnoha článcích a televizních reportážích, které mapovaly zmizení Ivety Bartošové. Právě do tohoto města totiž Zdeněk Macura odvezl Ivetu Bartošovou, aby ji tu nechal v paláci jejího bývalého partnera hraběte Domenica Martucciho. Palác tu stále stojí, avšak dnes je možné se v něm i ubytovat. Nese název Palazzo della Torre po Martucciho rodině. Právě v prostorách paláce a před ním jsme měli v roce 2013 možnost sledovat záchrannou akci Josefa Rychtáře, který přijel vysvobodit v paláci údajně vězněnou Ivetu Bartošovou.

Peschici tak je pro Čechy spojeno právě s naší popovou princeznou, avšak pro zbytek světa i pro ty, kteří životní příběh Ivety Bartošové nesledovali, je město jen krásnou ukázkou italské architektury. Tím, že se ale nacházíme v Apulii, přibližně asi 170 km od města Barti, což je hlavní město celého regionu, můžeme i tady nalézt stavby, které se zbytku Itálie tak trochu vymykají. Region Apulie je totiž proslulý atypicky bílými domy.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz