Hlavní obsah
Cestování

Pitigliano: Perla oblasti Maremma s romantickými zákoutími, úchvatnými výhledy a hlavně bez lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Saturnia2023 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na městečko Pitigliano

V samotném srdci Toskánska, ale daleko od přelidněných měst plných turistů, se nachází městečko vskutku jako z pohádky. Desítky úzkých uliček a romantických zákoutí učarují každému návštěvníkovi.

Článek

Pitigliano je městečko, které má asi tři a půl tisíce obyvatel. Většina z nich však žije v moderní části města. My se ale podíváme do historického centra, které je plné křivolakých uliček a nádherných výhledů. Kromě toho je tu také klid. Turistu sem tam nějakého potkáte, ale oproti davům například ve Florencii nebo v Pise si tu budete připadat jako v jiném světě.

Už když budete k městečku přijíždět, ohromí vás jeho majestátnost. Je postaveno na skalnatém kopci a všude okolo vidíte jen zeleň. Město navíc vypadá, jako by bylo obehnáno vysokými hradbami, což je na některých místech skutečně pravda, většinu opevnění ale tvoří domy, ve kterých se bydlí i v dnešní době. V těchto zdech jsou okna a často můžete spatřit místní, jak z nich na šňůry věší prádlo.

Když už zdoláte kopec, na kterém je Pitigliano postaveno, nemáte zdaleka vyhráno. Město samotné není postaveno pouze na vrcholu kopce, takže při objevování jeho uliček to bude často nahoru a zase dolu. Výhledy mezi domy a z vyhlídkových teras za to ale stojí.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

I takové zákoutí můžete v Pitiglianu objevit, když odbočíte do postranní uličky

Ve městě můžete navštívit hned několik kostelů, pokud budete mít štěstí a budou zrovna otevřené. Při procházce městem je třeba se držet hlavní osy, která protíná historické jádro. Ta začíná na Piazza Francesco Petruccioli a vede přes Piazza Garibaldi, Via Cavour, Via Roma, Via Generale Orsini a Via Aldobrandeschi. Když se v této linii udržíte, můžete snadno projít celé historické centrum. Cestou budete míjet řadu postranních ulic, která budou přímo vybízet, abyste do nich vstoupili.

Pokud se rozhodnete prozkoumat nějakou uličku, dost pravděpodobně dojdete po pár desítkách metrů na její konec. Většina jich je totiž slepých a končí na kraji útesu. I tak je ale dobré je nevynechat. Pokud však nějaká ulička končit nebude, může se vám stát, že za chvíli už nebudete vědět, kde se nacházíte. Taková ulička vás totiž provede řadou zkratek, schodišť, bran a skrytých průchodů, že když z ní pak vylezete, tak budete naprosto ztraceni. Vždy je tedy lepší si cestu raději pamatovat a po nějakém úseku se zase vrátit na hlavní linii protínající město. Jinak by tu člověk mohl zůstat snad napořád.

V neposlední řadě skýtá město i jednu adrenalinovou záležitost, kterou ocení všichni, kdo nemají panickou hrůzu z výšek. Z Piazza della Repubblica je možné sejít pár schodů na kraji útesu a ocitnout se na lávce zavěšené podél celé severní stěny. Lávka nevypadá úplně nově, ale je bezpečná. Zábradlí nechybí v žádné její části.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V Pitiglianu je kouzelné doslova každé zákoutí

Unikátní je tato procházka v tom, že si celou jednu stranu Pitigliana můžete projít zvenčí, obdivovat výšku, ve které se nacházíte, výšku hradeb kolem vás i místa, která jste při procházce městem možná navštívili z trochu jiné perspektivy.

Je třeba také zmínit, že se v Pitiglianu nachází staré židovské ghetto se synagogou, neboť toto město bylo jedním z míst s nejpočetnější židovskou komunitou v Itálii. Oproti jiným místům zde ale Židé s křesťany vycházeli vždy v míru.

Pitigliano je jedno z nejkouzelnějších míst Toskánska. Zatím zcela klidné a nezkažené. Určitě tak stojí alespoň za jedno strávené odpoledne.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz