Hlavní obsah
Cestování

Pizza z pece s pravými italskými surovinami za 72 Kč? Sen, nebo realita? V Itálii běžná věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rene Strgar / Creative Commons / pexels.com

Letos jsme strávili dovolenou v Itálii v malém městečku nedaleko jihoitalské metropole, Neapole. Byli jsme doslova šokováni cenami, za které se tam prodávala nejen pizza. V Česku za ni zaplatíme mnohdy i několikanásobek.

Článek

Při naší dovolené na jihu Itálie jsme navštívili jednu z vyhlášených místních pizzerií. Bylo až neuvěřitelné, že cena pizzy z pece s kvalitními italskými surovinami zde začínala na 3 eurech, tedy v přepočtu zhruba na 72 Kč. Za tuto cenu byly k dostání samozřejmě ty nejjednodušší pizzy. Ty lepší a bohatější však nebyly o moc dražší. Například za pizzu čtyřech ročních období jste zaplatili v přepočtu 98 Kč, stejná cena byla i za šunkovou, salámovou nebo sýrovou. Tuňáková pizza byla k dostání za 110 Kč a nejdražší pizzou tohoto podniku byla pizza s mořskými plody za 132 Kč.

Pizza měla výborné těsto krásně opečené v peci na bukové dřevo, byla bohatě zdobena a skvěle chutnala. Pokud si budete chtít v Čechách dát pizzu, která se té italské alespoň blíží, pak se i s tou nejjednodušší pizzou dostanete cenově daleko nad tu nejdražší v naší dovolenkové destinaci. Budete začínat kolem 200 Kč.

Foto: Rene Strgar / Creative Commons / pexels.com

Pokud jste si pizzu chtěli vzít s sebou a nekonzumovat ji v restauraci, pak jste za krabici na pizzu nezaplatili ani o cent víc, než byla cena pizzy. Taková je však praxe na většině míst v celé Itálii. Za krabici nikdy nic neplatíte. Cena pizzy vždy zahrnuje i případnou krabici. U nás za ní často zaplatíte i 15 Kč navíc.

To ale nebylo to jediné, co nám toto městečko nabídlo téměř za hubičku. Ve stejné pizzerii byly k dostání i těstoviny mnoha rozličných typů a druhů jako jsou například spaghetti carbonara nebo lasagne bolognese. Cena se vždy pohybovala mezi 100-130 Kč. Na celý jídelní lístek pizzerie se zde můžete podívat.

Městečko jako takové bylo přímořské, a tak zde bylo k vidění mnoho rybáren, kde připravovali jižanskou specialitu, tzv. cuoppo neboli kornoutek. Mohli jste si zvolit kornout plný smažených krevet, kalamár nebo jiných mořských plodů. My si zamilovali kornoutek plný smažených ančoviček. Rybiček bylo v jednom kornoutku alespoň třicet a nebyly nikterak malé. Jejich cena byla po přepočtu neuvěřitelných 132 Kč.

Foto: TRAVELER

Kornout plný smažených ančoviček

Protože jsme město navštívili s dětmi, potřebovali jsme často nakupovat i v supermarketu. Ceny italských potravin zde byly všeobecně mnohem nižší než v ČR. Deset deka italského salámu mortadelly, který naše rodina miluje, zde můžete pořídit již přibližně za 14 Kč. A to je salám v té nejlepší kvalitě a vždy nakrájený na průhledné plátky, tak jak to v Itálii dělají všude. Tady zaplatíte o poznání víc a ještě dostanete plátky tlusté tak, že Italové by z nich udělali nejméně tři. Jednou jsme v jedné z poboček českého supermarketu požádali, zda by nám takový salám nemohli nakrájet na tenčí plátky a dostali jsme strohou odpověď, že víc na tenko už to nejde.

Káva se dá sehnat všude mezi 24 a 29 Kč. A to se bavíme o kavárnách, kde si sednete a oni vám váš šálek přinesou až pod nos. Kde v Česku si dáte kávu za tuto cenu, aby navíc skvěle chutnala?

O Itálii se traduje, že je pro Čechy cenově méně přijatelná. My se ale přesvědčili o tom, že tam jsou potraviny ve většině případů mnohem levnější než u nás. Mysleli jsme, že v Neapoli jakožto metropoli budou ceny vyšší. Byli vyšší ale jen nepatrně. Takže z hlediska finančního rozpočtu můžeme dovolenou na jihu Itálie jen doporučit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz