Hlavní obsah
Umění a zábava

Plastiky Davida Černého hyzdí Prahu a mnoha Pražanům se nelíbí. Přitom jich stále přibývá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tadeáš Gregor / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Děti Davida Černého na pražské Kampě

David Černý je autorem mnoha kontroverzních plastik, které nenajdeme zdaleka jen v Praze. Pochlubit se jimi může hned několik českých měst. Jenže mnoha lidem přijdou nevkusné a hyzdící tvář jejich města.

Článek

David Černý, který se narodil v roce 1967, vystudoval Vysokou uměleckou průmyslovou školu v Praze. Do povědomí široké veřejnosti se dostal už v roce 1990, kdy spatřilo světlo světa jeho první kontroverzní dílo nazvané Quo vadis. Jde o plastiku Trabantu na nohách, která byla jeden čas dokonce vystavena na Staroměstském náměstí. Originál se dnes sice nachází v Lipsku, ale odlitek můžeme najít na zahradě Lobkovického paláce na Malé Straně.

Foto: Falk2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Quo vadis

Následovala řada dalších kontroverzních výtvorů Černého mezi nimiž je třeba zmínit například růžový tank. Dodnes můžeme v Husově ulici na Starém Městě spatřit jeho Viselce, což je více než dva metry vysoká socha Sigmunda Freuda. Dílo se do této historické části Prahy ale absolutně nehodí. Známý lékař a psycholog tu za jednu ruku visí ze střechy jednoho z tamních domů.

Foto: Bjørn Giesenbauer / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Viselec (Sigmund Freud)

Černého asi nejznámějším dílem, které znají prakticky všichni, přestože často nevědí, že se jedná o dílo tohoto autora, je socha jezdce na mrtvém a vzhůru nohama obráceném koni, která visí od stropu v pasáží paláce Lucerna. Významově není dílo s Lucernou nijak spjato a je spíše k podivu než k obdivu. Stejně tak sochy deseti miminek, které lezou po Žižkovském vysílači. I ty budí pozornost, dost často ale ne v tom pozitivním slova smyslu. A dají se najít i na jiných místech Prahy.

Dvůr Hergertovy cihelny už dvacet let budí pozornost zejména turistů a malých dětí. Dvě sochy vysokých mužských postav tu čůrají do jezírka, pohybují přitom boky, zvedají penis a proudem vody, která imituje moč, píšou na hladinu různá písmena.

Foto: Volkov / Wikipedia Commons / volné dílo

Dvůr Hergertovy cihelny

Jmenujme ještě hlavu Franze Kafky hyzdící Staré město pražské, nově i motýli z letadel připevněné na opravené nákupní centrum Máj. Původně bylo možné sochy Pegasů vidět pouze na Waltrovce, dnes se nachází i na letišti Václava Havla. Pegas je zde znázorněn jako napůl kůň, napůl letadlový motor. Turisté tak mají možnost takovou zcela nevkusnou sochu spatřit hned, jak přiletí do našeho hlavního města.

Foto: Mojmir Churavy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pegasové

Na druhou stranu buďme rádi, že některá z děl Davida Černého nebyla nikdy schválena a k jejich umístění v našem hlavním městě tak nikdy nedošlo. Jinak bychom totiž dnes v obchodním centru Quadrio měli jeho penisovou fontánu. Ta se měla skládat z třiceti bronzových napůl ztopořených penisů různé tloušťky, které by chrlily vodu. Stejně tak chtěl David Černý na střechu Národního divadla umístit sochu obřího onanisty.

Moderní umění je směr, který mnoho lidí dokáže oslovit, ty konzervativnější nad ním ale kroutí nevěřícně hlavou. Sochy Davida Černého jsou sice provokativní, mnohdy ale nevkusné a absolutně se nehodící na místa, kam bývají často instalovány. Mění tvář historického jádra našeho města a to je v mnoha případech velmi špatný krok. Moderní stránku hlavního města přece můžeme ukázat mnoha jinými způsoby.

Anketa

A jaký máte vy názor na sochy Davida Černého?
Líbí se mi a jejich instalace v Česku schvaluji.
20,8 %
Nelíbí se mi a na místa, kde je instalují, se nehodí.
74,4 %
Mám jiný názor.
4,8 %
Celkem hlasovalo 11078 čtenářů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz