Hlavní obsah
Jídlo a pití

Podvod na zákazníka: Na Jiřího z Poděbrad jsme si dali mističku rybích hranolků a zaplatili 500 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Žváček / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v uplynulých dnech konalo jedno z prvních pražských vinobraní. A my ho navštívili. Vína i burčáku byl opravdu ohromný výběr a našli se i kvalitní věci. Horší to ale bylo s jídlem.

Článek

Když jsme navštívili pražské vinobraní na náměstí Jiřího z Poděbrad, ochutnali jsme několik vzorků vín i čerstvého burčáku. Ten byl sice zatím prakticky nealkoholický, ale i tak skvěle chutnal. Když ale člověk takto popíjí, dostane chuť vždy na něco dobrého k jídlu. Na tomto vinobraní to vypadalo, že si skutečně pochutnáme.

Nejprve jsme zašli ke stánku, kde dělali raclette. Pro ty, co nevědí, co raclette je, tak je to švýcarský aromatický sýr. Tady ho i správně připravovali. Půlku bochníku sýra uchytili ve speciálním držáku pod rozžhavenou spirálou. Ta sýr nahřívala. Po chvilce vždy stačilo nožem nebo jiným příborem roztavený sýr zvrchu seškrábnout do připraveného pokrmu.

My si dali klasickou variantu. Dostali jsme pár malých brambůrek a na ně ještě menší porci roztaveného sýra. Za tuhle pochutinu jsme každý zaplatil 140 Kč. Bohužel však sýr nechutnal tak, jak by raclette chutnal měl. Byla to zřejmě levná napodobenina nebo zcela jiný sýr. Celé jídlo nebylo slané a postrádalo jakoukoli chuť. No a byla to taková malá svačina.

Rozhodli jsme se proto, že si dáme ještě rybí hranolky u stánku vedle. Obchodníci nabízeli dva druhy těchto hranolků. Na výběr byly kapří nebo candátí. Protože jsme se nemohli rozhodnout, dohodli jsme se, že si dáme na ochutnání od každého druhu a pak si je vyměníme.

U kapřích hranolek byla cena 109 Kč a u candátích 129 Kč. Ukázali jsme tedy obsluze, že bychom si rádi dali tu nejmenší mističku těch i těch rybích hranolků. Jenže, jak to tak bývá, nikde neměli uvedeno, že se jedná o cenu za 100 gramů. A tak, přestože mističky to byly opravdu malé a v každé bylo tak maximálně 10 hranolků, zaplatili jsme za obě misky celkem 468 Kč. Za kapří to bylo 182 Kč a dalších 284 Kč za candátí. Candátí hranolky totiž byly těžší a více připomínaly skutečné hranolky, kdežto u kapra to vypadalo jako obalené zbytky.

Chuťově to nebylo nic moc. Jsme na tyto smažené rybí speciality zvyklí ze zahraničí a tam je vždy umí připravit skvěle. Tady jsme skoro v každém hranolku našli několik kostí, které nebyly stravitelné. Při přípravě těchto hranolků se musí maso nakrájet tak, aby kosti byly rozsekány na co nejmenší kousky, které se pak smažením stanou poživatelnými. To se tady bohužel nestalo.

Candát není levná ryba, proto jsme pochopili a i akceptovali cenu hranolků, ale prodávat kapří hranolky z této poměrně levné ryby za 1090 Kč kilogram mi přijde opravdu přehnané. Příště si určitě lépe vybereme, protože z letošního výběru jsme byli opravdu zklamaní. Můžeme si však za to sami, příště si dáme větší pozor. Alespoň že víno zde měli letos opravdu kvalitní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz