Hlavní obsah
Umění a zábava

Pohádka na Štědrý den? Ne děkuji, není o co stát. Hororová koprodukce, zahraniční trháky a moderna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Sayles / Creative Commons / pexels.com

I letos nás na Vánoce, zejména pak na Štědrý den, čeká plejáda pohádek a filmů s vánoční tematikou. Nebudou chybět ani novinky, které jsme ještě neměli možnost vidět. Ale je se opravdu na co těšit?

Článek

Vánoce nám přinesou pořádnou dávku vánoční filmů a pohádek. Na Štědrý den si většina z nás nenechá ujít možnost zhlédnout nějakou romantiku s dobrým koncem. Jenže je to většinou nekonečný kolotoč opakování a novinek už poslední dobou moc nevídáme. Bude stát letošní program za to?

Televizní stanice Nova přinese ke štědrovečerní pohodě československou pohádku z loňského roku s název Zakletá jeskyně. Pokud však čekáte, že na vás dýchne pohoda a příjemný příběh, jste na omylu. Tato fantasy pohádka je poměrně drsným zpracováním motivu zlé královny a touze po bohatství. Záporné postavy jsou až přehnaně plné zla a nemilosrdnosti, což pro takový program na Štědrý večer, kdy jej sledují zejména děti, není úplně nejvhodnější kombinace. Atmosféra celého příběhu je velmi ponurá, dalo by se říci že až doslova hororová. Navíc je v pohádce mnoho slovenských herců dabováno do češtiny, což působí dosti rušivých dojmem. Kvalita zvuku dabingu a originálního znění je v tomto filmu totiž poměrně rozdílná.

Nova se to ale bude snažit zachránit následujícím filmem, který patří k vánočním klasikám. Nasadila totiž Lásku nebeskou. Tu lidé prostě milují a k Vánocům už určitě neodmyslitelně patří. Ale je vhodné dávat na Štědrý večer zahraniční film? Neměli bychom si Vánoce užít po našem?

V podobných šlépějích půjde bohužel i Prima. Ta odvysílá stokrát reprízovanou vánoční komedii Sám doma. Na Kevina se tak znovu zapomene i letos. Takový film nám ale už po tolikáté jen těžko rozesměje bránice. A to bude tato komedie hlavním pořadem večera. Musím tedy znovu ptát. To nemá Prima k dispozici filmy, které by byly hodny tohoto svátečního večera?

Na první pohled nejzajímavější program nabízí, jako obvykle, Česká televize. Ta jako hlavní program večera uvede zcela novou pohádku s názvem Klíč svatého Petra. A to nezní vůbec špatně. Jenže když se podíváte na krátkou upoutávku představující tuto novinku, hned bude po radosti. Nešvar většiny nových českých pohádek se opakuje i zde. Přílišná modernost a netradiční pojetí příběhům našich princů a princezen škodí. My už asi ani neumíme natočit tradiční pohádku, která by se zapsala do zlatého fondu české kinematografie.

Naštěstí nám to Česká televize vynahradí programem, který bude následovat. Po rozbalení dárků si totiž můžeme pustit pohádku ze všech nejvánočnější. Klasika v podobě Tří oříšků pro Popelku s Libuší Šafránkovou potěší dospělé i děti. A až pak půjdou děti spát, můžeme se podívat na jednu z nejlepších českých komedií Pelíšky. No a kolem půlnoci pak na film pro pamětníky s nezapomenutelným Vlastou Burianem.

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Doba, kdy se lidé obdarovávají a tráví spolu dnes tak drahocenný čas. Tak doufejme, že se vydaří i ty letošní a my si je užijeme. A bude úplně jedno, která pohádka nám k tomu poběží na našich televizních obrazovkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz