Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ponese nový most v Praze jméno Ivety Bartošové? Nebylo by to vůbec moudré

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Pokorná / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

V Praze se právě staví nový most přes Vltavu, který by měl spojit smíchovský Lihovar a podolské Dvorce. Zdeněk Hřib oznámil, že by chtěl, aby se most jmenoval po významné ženě. A lidé navrhli Ivetu Bartošovou.

Článek

Nový most, který povede přes Vltavu, nese prozatímní název Dvorecký most. Pojmenovat by se ale měl po významné ženě. A s výběrem takového jména by měla pomoci i veřejnost. Lidé už začali psát návrhy, jak by se most mohl jmenovat. Mezi návrhy se objevila i první žena českého prezidenta Václava Havla Olga, nedávno zesnulá Madeleine Albrightová, Věra Čáslavská, Jiřina Šiklová nebo Magdalena Dobromila Rettigová.

Zaznívají ale i hlasy, které by tento most chtěly pojmenovat po zesnulé zpěvačce Ivetě Bartošové. Je to jméno jistě zvučné a označení most Ivety Bartošové by jistě znělo dobře. Ale bylo by to moudré rozhodnutí?

Osobně patřím k fanouškům Ivety Bartošové, ale i přesto si myslím, že pojmenovávat most po zpěvačce není příliš vhodné. Ano, Iveta Bartošová ovlivnila mnoho Čechů z několika generací, ale z hlediska historického nebude v našich kulturních dějinách významnou osobností. Stačí se však podívat, kolik takových významných žen prošlo naší historií.

Máme tu slavné literátky, jako je Božena Němcová, Eliška Krásnohorská nebo Karolina Světlá. Mezi zpěvačkami a pěvkyněmi určitě exceluje Ema Destinnová, jejíž portrét máme dnes i na dvoutisícikorunové bankovce. Měli jsme i slavné herečky, které by si takovou čest zasloužily. Patří mezi ně například Adina Mandlová nebo Nataša Gollová.

Vhodné je samozřejmě to, aby byl most pojmenován po osobě, která již nežije. Nabízelo by se totiž několik ženských osobností, které by na pojmenování mostu byly případně vhodné, avšak takové pojmenování by budilo hodně kontroverze. Jen si představte, že by se most pojmenoval například po Martině Navrátilové, Jiřině Bohdalové nebo Dagmar Havlové.

Jméno mostu je důležité, i když se to na první pohled tak jevit nemusí. Samozřejmě je nejdůležitější, aby most dobře sloužil občanům Prahy a usnadnil jim cesty z jednoho břehu Vltavy na druhý. Na druhou stranu je ale vhodné připomínat si slavné osobnosti našich dějin, vzdát jim hold a uctít jejich památku pojmenováním ulice, mostu, náměstí nebo významné stavby jejich jménem. Tyto ženy byly a navždy budou naším kulturním odkazem, který přetrvá ještě mnoho následujících generací. Jenže u žijících osobností ukáže teprve čas, kdo skutečně bude historií vzpomínán a kdo zmizí v propadlišti dějin.

Iveta Bartošová určitě není vhodnou osobou pro pojmenování takové stavby. Možná se to dnes mnohým může zdát jako dobrý nápad, protože Iveta zůstává v našich srdcích už téměř deset let od její smrti, avšak ti, co ji nezažili za jejího života, už ji ani nepoznají. Za pár desítek let už nebude nikdo vědět, kdo Iveta Bartošová byla.

Vzdejme názvem mostu hold ženě, která se zasloužila o českou kulturu, o český stát a o české občany. Je to odkaz, který tu po nás zůstane a který dá jasně najevo budoucím generacím, že osoba, jejíž jméno most nese, byla již v naší době národním pokladem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pojmenování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz