Hlavní obsah
Umění a zábava

„Pozor, jdou k vám kuřátka,“ tak začínala legendární znělka pořadu staršího než Kouzelná školka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Na Kouzelnou školku si určitě mnoho z nás pamatuje již z dětství. Pořad to byl a stále je určený pro děti a získal si jejich věrnou přízeň. Ale ještě před ním tu byla Kuřátka. A jejich znělka se stala doslova televizní legendou.

Článek

Kouzelná školka zavítala na televizní obrazovky již v roce 1999 a na stanicích České televize se vysílá doposud. Nebyla ale první porevolučním průkopníkem dětských pásem na veřejnoprávní televizi. Několik let před ní tu totiž byla Kuřátka.

Psal se rok 1991, doba byla stále ještě poznamenána sametovou revolucí. Bylo to období neznáma. Nikdo nevěděl, jak to v novém svobodném světě bude fungovat. A právě v této době přichází na scénu pořad, který má potěšit zejména dětské publikum a rodičům ulevit tím, že jejich ratolesti na chvíli zabaví.

Když se tento pořad objevil prvně na televizních obrazovkách, bylo to tehdy ještě na Československé televizi. A v roli moderátorek pořadu, které s dětmi přes obrazovky komunikovaly, se střídaly velké hvězdy tehdejší doby. Byla tu Naďa Konvalinková, výborná a dodnes činná herečka, která vždy dokázala zaujmout svým smyslem pro humor. Objevovala se tam ale i Dáda Patrasová se svojí rukavičkovou loutkou žížalou Jůlií. A právě tu si děti doslova zamilovaly.

Dáda Patrasová se díky pořadu Kuřátka stála miláčkem všech dětí. Následně pro ně nazpívala hned několik alb písní s dětskými texty. Šlo mnohdy o známé hity české i zahraniční hudby s lehce pozměněným textem, ale pro účely tohoto pořadu to bylo naprosto vyhovující a adekvátní. Právě se zmiňovanou žížalou Jůlií souvisel ale i největší hit Kuřátek, skladba Chytila jsem na pasece žížalu.

Asi největší hvězdou pořadu se v průběhu let stala moderátorka Štěpánka Haničincová. Přestože byla nejstarší moderátorkou pořadu, byla pro děti něco jako televizní babička. Nelze ale opomenout i Libuši Havelkovou, která do pořadu přistoupila později.

A právě toto pásmo pro děti obsahovalo v úvodu znělku, která se stala doslova legendární. Vystupuje v ní malý chlapec a o něco starší děvče. V celé znělce padne pouze jediná věta. Chlapec ji ale pronáší takovým způsobem, který nevykouzlil svého času úsměv na tváři pouze dětem, ale i jejich rodičům a prarodičům.

Na základě věty pronesené chlapcem, vznikla později i píseň, kterou nazpívala právě Dáda Patrasová. Jedná se o skladbu Pozor jdou k vám kuřátka s hudebním podkladem takzvaného ptačího tance, který vznikl v 50. letech minulého století.

Čas tohoto pořadu dospěl ke svému konci po Vánocích roku 1998. Pořad byl definitivně zrušen a nahrazen právě Kouzelnou školkou, kterou si jistě všichni dobře pamatujeme. Někteří jsme ji zažili jako děti a byla pro nás pořadem, který jsme nikdy nesměli propásnout, někteří z nás ho ale zažili jako rodiče, kteří ho někdy se svými dětmi třeba i sledovali.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz