Hlavní obsah
Cestování

Pražské střechy v centru města vám nabídnou jedinečné výhledy i příjemný večer ve společnosti drinku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: BeaClaire / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Říká se, že Praha je stověžatá. My už ale dnes víme, že těch věží je tu mnohem víc. Kromě nich jsou tu ale i střechy, které vám dokáží nabídnout neopakovatelné výhledy a nevšední zážitky. My vám chceme představit čtyři střechy přímo v centru města.

Článek

Kdo by nechtěl koukat na krásnou Prahu, matku měst, tak trochu z výšky. Ale kam zajít přímo v centru města, aby vás tam pustili a ještě si k tomu v klidu vychutnat drink a kochat se výhledy při klábosení s přáteli?

Prvním naším tipem je střecha paláce Lucerna. Sice sem zaplatíte vstupné 150 Kč, ale kaskádovité uspořádání střešních prostor opravdu stojí za to. Otevřeno zde ale mají pouze od pátku do neděle vždy v podvečerních a večerních hodinách. Na klasický poznávací výlet po Praze to tedy moc není. I tak je ale návštěva těchto míst jedinečná a měl by alespoň jednou okusit každý milovník Prahy. Tato střecha je už sice dva roky v rekonstrukci, ale ještě letos na jaře by se měla otevřít veřejnosti.

Foto: Gampe / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Střešní komplex paláce Lucerna

Přesuňme se kousek dál k obchodnímu centru Kotva. Asi většina z vás bere tuto stavbu jako jizvu na tváři Prahy. A je to tak. Budova tohoto obchodního centra hyzdí jinak krásné náměstí Republiky. Máme pro vás ale malý trik. Guy de Maupassant, francouzský spisovatel, nesnášel v Paříži v jeho době nově postavenou Eiffelovu věž. Přesto na ni každý den chodil. Jeho vysvětlení bylo úsměvné a logické zároveň. Bylo to jediné místo v Paříži, odkud Eiffelova věž nebyla vidět. A tak je to i tady. Vyjeďte na střechu Kotvy, kde se nachází restaurace. Uvidíte jen krásu Prahy jako na dlani a ohyzdnou budovu obchodního centra nikoli. Možná bude navíc po probíhající rekonstrukci vypadat lépe a nebude takovou skvrnou na tváří Prahy.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Obchodní centrum Kotva

Střecha Radost je unikátní prostor na kopci nad městem nacházející se na náměstí Winstona Churchille na bývalém Domě odborových svazů . Nesmíte opět vnímat budovu, na jejíž střechu se vypravíte, protože ta kráse Prahy také příliš nepřidá. Ale odmění vás nádhernými a netypickými výhledy na centrum Prahy. Nacházíte se zde nejen na kopci, ale i  na vrcholu 52 metrů vysoké budovy často označované jako první pražský mrakodrap. A to už opravdu stojí za to.

Posledním naším tipem je poměrně nová stavba, která nejen Pražany, ale i všechny obyvatele Česka, rozděluje na dva tábory. Jedni ji milují, druzí ji nenávidí. Pokud patříte mezi její milovníky, poznejte nádherný bar na její střeše včetně panoramatického výhledu, který jinde nenajdete. Pokud jste jejími odpůrci, řiďte se opět radou Guy de Maupassanta, protože ani odtud tuto budovu neuvidíte. A o jaké budově to vlastně mluvíme? No přece o Tančícím domě, který se nachází na nábřeží přímo u Vltavy. Výhledy tu tedy jsou opět fantastické.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část baru na střeše Tančícího domu

Pokud jste si z našich tipů na střechy v centru Prahy nevybrali, zkuste jinou, třeba tu na střeše národního památníku na Vítkově. Ta už se nachází ve větší vzdálenosti od centra, o to větší část Prahy však uvidíte. A na Jana Žižku na koni budete shlížet z výšky. Nebo vyzkoušejte jakoukoli jinou střechu. V Praze jich totiž najdete opravdu velké množství. Na některé se dostat nelze, jsou soukromé nebo uzavřené, ale některé rády zpřístupní své prostory veřejnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz