Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pražské Vinohrady patří mezi nejvíce cool čtvrtě světa. Důvodem jsou náměstí, ulice i podniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náměstí Míru je centrem Vinohrad

Pražské čtvrtě se v průzkumech světových médií objevují často. Zmiňována je Letná, Holešovice nebo i Karlín. Letos se ale do popředí dostávají Vinohrady, které skončily na 28. místě.

Článek

Magazín Timeout před několika dny zveřejnil výsledky soutěže o nejvíce cool čtvrtě světa. Prvenství jsme sice nezískali, ale i tak se jedna z pražských čtvrtí umístila na velmi vysoké příčce. Vinohrady a jejich obsazení 28. příčky dělá z této čtvrti jednu z nejvíce cool městských částí na světě. Proč tomu ale tak je?

Staré Vinohrady jsou takovou spletí strmých a často i na české poměry úzkých uliček, které jsou lemovány starými, avšak povětšinou rekonstruovanými domy. Kdo jde po Vinohradech a nezvedne zrak, neví, o co se ochuzuje. Každý dům nás tady dokáže překvapit svou fasádou, ornamenty na ní, sochami, tvarem střechy nebo třeba i vikýři, které se na domě nacházejí. A jak je již v Praze tradicí, některé takové domy mají třeba i věžičku.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část Korunní ulice na pražských Vinohradech

Časopis, obyvatelé Vinohrad i jejich návštěvníci si na Vinohradech cení zejména všudypřítomných restaurací. Ty najdete v této čtvrti prakticky na každém kroku. Najíst se tady můžete hezky po česku, ale k dispozici je i velký výběr mezinárodních kuchyní, od italské přes mexickou, ukrajinskou až třeba po belgickou. Je to i místo, kde se schází mladí lidé i ti, kteří si chtějí pochutnat na výborně načepovaném pivu. Je tu totiž spousta restaurací a hospod, kde dostanete to nejlepší české pivo i mnoho zahraničních speciálů. Na okraji čtvrti se nachází dokonce místní pivovar, kde si návštěvníci mohou vypít pivo přímo u zdroje.

Centrum Vinohrad pak tvoří dvě nádherná náměstí. Jedním z nich je náměstí Jiřího z Poděbrad. Opět je celé lemované obchůdky, restauracemi a hospodami, ale v jeho centrální části se nachází veřejnosti přístupný park vhodný k odpočinku s dětmi i domácími mazlíčky. Jeho dominantou je kostel Nejsvětějšího srdce Páně. Řadí se sice k těm novým pražským kostelů postaveným ve značně moderním stylu, do rázu okolí však již téměř sto let od své stavby zapadl. Budova z režných cihel v železobetonovém skeletu působí monumentálně a dodává náměstí jedinečný ráz. Často se tu konají farmářské trhy a každý rok sem zavítá i vinohradské vinobraní.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Druhým centrem je pak ještě známější náměstí Míru. Správní centrum Vinohrad s dominantou kostela svaté Ludmily je dechberoucí. Kostel z konce 19. století působí mnohem starším dojmem. Může za to neogotický styl, ve kterém je postaven. Jeho interiér je velice zdobný a honosný. Náměstí stojí za návštěvu v jakoukoli roční dobu, ale nejkrásnější je určitě před Vánoci. Konají se tu totiž vánoční trhy. Jsou sice plné lidí, ale zdaleka jich tu není tolik jako například na Staroměstském náměstí. Možná i proto si v tomto období náměstí vytváří jedinečnou sváteční atmosféru a neztrácí nic ze svého kouzla.

Na Vinohradech se zkrátka žije krásně. Je to jedna z dražších pražských čtvrtí, pokud bychom zde hledali prostor ke koupi nebo pronájmu, ale navštívit ji přece můžeme vždy. Vinohrady jsou tak plné života, že možná právě tady se nachází to pravé centrum Prahy pro místní i návštěvníky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz