Hlavní obsah
Názory a úvahy

Premiér Fiala a jeho excesy: Podivný nákup v Německu, výroky jeho poradce i nelogičnost zdražování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Fialy (@petr.fiala1964)

Premiér Fiala v poslední době dělá věci, které mohou odradit i ty zbývající obyvatele Česka, kteří jemu a jeho vládě ještě stále věří. Jeden exces střídá druhý a my jen bezbranně přihlížíme.

Článek

Petr Fiala se na post předsedy vlády dostal díky vítězství ve volbách v roce 2021. Od té doby proběhlo několik průzkumů, které mapují, jak obyvatelé naší země jemu a jeho vládě věří. Průzkumy v posledních měsících však ukazují, že více jak polovina obyvatel, skoro dvě třetiny, je s chováním a komunikací vlády směrem k občanům nespokojena. Premiér Fiala a jeho tým se asi rozhodli, že odradí ještě své zbývající příznivce.

Už před více jak půl rokem řešil Fialův ekonomický poradce Štěpán Křeček drahotu v naší zemi. Lidem doporučil, aby jezdili za nákupy do zahraničí, nejlépe do Polska, kde je levněji. Čím více lidí tak dle jeho slov učiní, tím spíše se čeští obchodníci a výrobci budou snažit o to, aby Češi nakupovali u nás, a dojde ke zlevňování. Navádění tuzemských občanů k tomu, aby nakupovali v zahraničí je až tristní polemika, která může skončit jednou velkou dírou ve státním rozpočtu. Lidé budou nakupovat v zahraničí a ve státním rozpočtu tak bude chybět spousta financí, která by se jinak vybrala na dani z přidané hodnoty a spotřebních daních.

Před pár týdny se premiér Fiala vydal do Německa, aby tam provedl kontrolní nákup a s údivem zjistil, že je v Německu levněji. Konstatoval tak něco, co už všichni v Česku dávno vědí. Věděl to i Fialův ekonomický poradce Křeček, a to již před více než půl rokem. Navíc mu tuto zprávu dle jeho vlastních slov napsalo již spousta našich spoluobčanů. Tak jak je možné, že je z toho premiér tak překvapený? Prakticky vše ze základních potravin bylo v Německu levnější než u nás. Možná je načase s tím začít něco dělat. Reportáž nebo lépe řečeno okénko Petra Fialy z Německa působí naprosto zmateným dojmem, kdy se monotónně hovořící premiér bez známek mimiky snaží srovnávat ceny ve dvou státech. Pro toto své video se stal premiér Fiala terčem posměšků opozičních politických stran, obyvatel Česka, ale i lidí z jeho vlastních řad. Bylo to opravdu nutné?

Poslední z výroků, který drásá nervy nejednoho z Čechů, je tisková konference ohledně cen energií pro příští rok. Na této tiskové konferenci chtěl Petr Fiala občany Česka ujistit, že ceny energií v příštím roce neporostou o desítky procent v žádném případě. Z úst vystudovaného politologa ale vyšlo něco, co se jen tak nedá zapomenout. Jak může studovaný člověk, který je zároveň předsedou jedné z nejsilnějších pravicových politických stran v Česku a v neposlední řadě premiérem naší země, říci, že protože cena silové elektřiny neustále klesá, tak budou lidé platit ve většině případů v příštím roce stejně jako letos nebo maximálně o jednotky procent více?

Tento výrok postrádá absolutně všechny prvky logiky. Dokonce by se dal označit jako výsměch všech obyvatelům Česka. I nestudovanému člověku se zježí vlasy nad tím, když se dozví, že bude platit za elektřinu více, protože cena elektřiny klesá. Tento výrok je roven politické i akademické sebevraždě, kterou premiér Fiala tímto spáchal. Může snad brát někdo jeho další výroky vážně, když je schopen toto vůbec vyslovit?

Petr Fiala se tak dopouští jednoho excesu za druhým. Takové excesy však nejsou v žádném případě ospravedlnitelné a nelze je snad ani uvést na pravou míru. Bohužel nám to patří. Koho jsme si zvolili, toho máme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Štěpán Křeček

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz