Hlavní obsah
Aktuální dění

Sídlištěm v Kolíně zní střelba. Město ale na výzvy občanů ohledně přemnožených holubů nereaguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jimmy Liao / Creative Commons / pexels.com

Mým rodným městem je královské město Kolín, které se nachází jen pár desítek kilometrů východně od Prahy. Už nějakou dobu nás ale v našem idylickém městečku terorizují přemnožení holubi. Město s tím ale nechce nic dělat.

Článek

V bytě mých rodičů máme malý balkon, který rádi využíváme k posezení na čerstvém vzduchu, nebo k pěstování kdejakých bylinek. Už poměrně dlouhou dobu sledujeme stále se rozrůstající houfy holubů, které všem na našem sídlišti znepříjemňují život.

Auto nemůžete nechat na parkovišti před domem, protože by to znamenalo denně navštěvovat myčku. Stačí totiž pár hodin a hned vaše auto vypadá, jako kdyby na něj přežraní holubi pořádali vyprazdňovací nálety. A pokálená nejsou pouze auta, ale prakticky všechno v okolí.

Postupně si holubi na lidi na našem sídlišti zvykají a jsou čím dál tím drzejší. Vletí vám klidně na balkon, kde po jejich odletu zůstane pěkná spoušť. Už se člověka prakticky ani nebojí a klidně se promenádují hned vedle vás. Zkrátka taková klasická situace s přemnoženými holuby.

Moje mamka se rozhodla, že je situaci už třeba řešit. Zvedla tedy telefon a zavolala na městský úřad. Popsala jim situaci s holuby a že by byla ráda, kdyby se to nějakým způsobem začalo řešit. Odpověď zaměstnance úřadu ji však doslova vyrazila dech.

Podle jeho slov se jedná pouze o jednotlivce, kteří sem do okolí občas zabloudí, proto není k žádnému řešení důvod. Navíc se na našem sídlišti vyskytují dva druhy holubů. Takový ten holub, kterého všichni známe, ale také holub hřivnáč, který je chráněný. Proto, i kdyby došlo k přemnožení holubů, není možné zahájit žádné činnosti vedoucí ke snížení jejich stavu.

Jedinou možností, podle slov zaměstnance městské úřadu, je instalování speciální odchytových klecí na střechy panelových domů, do nichž se budou holubi odchytávat. Následně bude docházet ke kontrole, zda se nejedná o chráněného holuba hřivnáče a podle toho se bude postupovat dál. Náklady na speciální klece i na kontrolu holubů si však bude muset hradit vždy příslušný dům. Město totiž nebude investovat do odchytu holubů, kteří podle jeho vyjádření nejsou přemnoženi.

Jenže jsou opravdu všude. Kam se hnete, tam je jich několik. Rozhodně se nejedná o jednotlivce. Větve všech stromů jsou jimi doslova obsypané. Opravdu se obáváme toho, že situaci vezme do svých rukou některý z obyvatel našeho sídliště.

Již několikrát totiž zazněl z některého z bytů výstřel, který možná žádného holuba přímo nezabil, ale vylekané houfy holubů splašeně létaly, kam se dalo. Holubi naráželi do zdí, do oken a padali mrtví k zemi. A to se stalo už několikrát.

Jedná se o krajní a nesprávné řešení. Nemluvě o tom, že není jasné, z jaké zbraně výstřely vyšly. Nerad bych se dočkal toho, že dojde k nějakému zranění osob. Ale je do očí bijící, že už obyvatelé kolínského sídliště berou věci do svých rukou. Město je však i nadále ke všem prosbám a výzvám hluché.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Odchyt

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz