Hlavní obsah
Finance

Přemýšlíte o tom, že si půjčíte peníze na vánoční dárky? Na takovou hloupost okamžitě zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeshootscom / Creative Commons / pexels.com

Blíží se vánoční svátky a my pomalu začínáme přemýšlet o tom, co komu koupíme a jaký dárek by naše příbuzné a blízké potěšil. Jenže každý dárek něco stojí. A co když peníze dojdou? Spousta lidí sahá po půjčkách.

Článek

V jedné české koledě se zpívá o tom, že Vánoce přicházejí. A děje se tak každý rok už po mnoho let. Občas mívám pocit, že se tak děje čím dál dříve. Do Vánoc zbývá ještě nějaký ten čas, ale všude už vídám vánoční výzdobu. Obchody si své prodejny vánočně vyzdobily už začátkem listopadu. Je to pochopitelné, Vánoce jsou pro dnes pro mnohé komerčním svátkem. Obchod kvete, protože všichni shánějí vánoční dárky.

I letos se příbuzní sejdou u vánočního stromku a budou se rozplývat nad tím, co krásného pod stromečkem objevili. Jenže shánění dárků je jedním z největších stresů, které v předvánočním čase můžeme zažít. A není to jen o stresu. Nákupy vánočních dárků nám dokážou pěkně vyprázdnit peněženku. Co ale dělat, když těch peněz není tolik, abychom svým blízkým koupili vše, co jsme si naplánovali. Spousta lidí na tuto otázku odpoví, že si prostě půjčí.

Půjčka určitě vyřeší problém s nedostatkem finančních prostředků na nákup vánočních dárků, které jsme chtěli koupit. Jenže se může snadno stát, že nás uvrhne do dluhové pasti, ze které se každý nedokáže tak snadno dostat. Pokud nemám peněz nazbyt, vánoční dárky sice s půjčkou nakoupím, ale pak se po spoustu dalších měsíců budu muset uskromňovat, protože budu muset vracet to, co jsem si půjčil. A k tomu ještě mnohdy šílené úroky a další poplatky s půjčkou spojené. A co když pak na to nebudu mít? To už je větší problém, než kdyby mi na nějaký ten vánoční dárek peníze nezbyly.

Lidé dnes zapomínají, že Vánoce jsou hlavně o lásce, rodinné pohodě a setkávání. Vánoční atmosféru si dokážeme navodit i bez dárků. Stačí k tomu pár kousků dobrého cukroví, příjemný nálada, povídání si s blízkými nebo třeba nějaký zimní výlet do města v okolí, kde mají krásnou vánoční výzdobu, nebo do přírody. Třeba Praha je k tomuto účelu jak stvořená. Večer je krásně nasvícená a navodí nám ten krásný pocit, který jsme mívali jako děti, když se blížily Vánoce.

Na tohle všechno dnes lidé nemyslí. Vánoce jsou pro ně jen honbou za slevovými akcemi, aby dárky pořídili co nejlevněji, a přitom jim to takovou díru do rodinného rozpočtu neudělalo. Přitom ale stačí koupit každému jeden jediný dárek, který mu darujeme z lásky, a ne z povinnosti. Ještě osobnější je pak dárek vyrobit. Ten zahřeje i tím, že jste si dali tu práci a strávili tolik času jeho výrobou.

Zapomeňte na nějaké půjčky. To, že si vaše dítě přeje hodně dárků, po kterých opravdu touží, a vy víte, že mu nebudete moci všechno splnit, je sice hrozný pocit, ale rozhodně to za ty možné problémy nestojí. Dejte mu to, co si přeje ze všeho nejvíc. Další dárky budou následovat během roku, až bude mít třeba svátek, narozeniny nebo jako odměna za vysvědčení. Nežeňte se někam, odkud nemusí být cesty zpět.

Zpracováno na základě osobní zkušenosti a příběhu mých blízkých a známých.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz