Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímačky jsou tady: Tisíce žáků se na střední školu nedostanou, v Praze to bude až 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Louis Bauer / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Přijímací zkoušky na střední školy bude letos skládat nejsilnější ročník za posledních 30 let. Řada z nich se tak na střední školu vůbec nedostane. Odhady nahánějí hrůzu nejen dětem, ale i rodičům.

Článek

Silnější ročník, než je ten, který bude letos skládat přijímací zkoušky, zaznamenaly střední školy naposledy před 15 lety, kdy skládali přijímačky ti, kteří se narodili v roce 1993. Pak šel počet narozených dětí výrazně dolu. Silné ročníky narozené v prvním desetiletí nového milénia ale teď přicházejí. Už loni bylo přihlášek mnohem více, než je obvyklé. Letos se jedná ještě o markantnější nárůst.

Většina škol v České republice tak zaznamenává převis žadatelů o studium nad místy, které může ke studiu nabídnout. Cermat vyčíslil počet všech přihlášených na 157 tisíc. A to je ve srovnání s minulými ročníky enormně vysoké číslo. S větším počtem přihlášených účastníků tak logicky přichází i vyšší nároky na ně. Počet bodů z jednotných přijímacích zkoušek, který ještě před pár lety stačil k přijetí, už tak letos leckdy stačit nemusí.

Loni si uchazeči i jejich rodiče stěžovali na to, že přijímací zkouška z matematiky byla nepřiměřeně těžká. Letos můžeme předpokládat, že Cermat s nároky dolů určitě nepůjde. Těžší testy totiž pomáhají lépe selektovat uchazeče. A to bude v tak hojném počtu potřeba. V každém případě se dá na základě srovnání počtu přihlášených studentů na střední školy a kapacity míst, která nabízejí, vyvodit nepříjemné závěry. Tisíce uchazečů se na střední školu nedostane. Nejhorší situace bude jednoznačně v Praze. Celkový počet přihlášek na střední školy v jakékoli prioritě dosáhl v Praze až k 50 tisícům. Každý uchazeč ale může nastoupit jen na jednu školu. Pojďme se tedy podívat pouze na ty uchazeče, kteří zvolili pražskou střední školu s prioritou 1. Těch bylo celkem 17 795. Počet míst ke studiu, které pražské školy nabízejí, se ale rovná pouze 14 200. Je tedy snadno spočitatelné, že se na střední školy v Praze z priority 1 nedostane 3 595 uchazečů. Toto číslo představuje více než 20 % všech přihlášených. Každý pátý student tak statisticky nemá šanci se na takovou školu dostat. Prakticky zbytečné se pak zdají přihlášky na pražské školy s prioritou 2 či 3, neboť místa již budou zaplněna.

Nejde ale jen o situaci v letošním roce, velmi silné ročníky se předpokládají i v následujících letech. Školy budou mít sice čas na to, aby se na nápor dalších studentů lépe připravily, kapacita škol však bude mít vždy své limity.

Žáky, kteří se touží stát studenty, čeká letos nelítostný boj. Nejsilnější ročník jim snahu dostat se na svou vysněnou školu dost zkomplikuje. Budou tak více než na štěstí muset spoléhat na své znalosti a vědomosti, získané během svého studia a tvrdé přípravy na přijímací zkoušku.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz