Hlavní obsah
Umění a zábava

Princezna zakletá v čase: Čekají nás tři další díly. Tvůrci nevědí, že v nejlepším se má přestat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Marek Lambora

Tvůrci pohádky Princezna zakletá v čase chystají novinku. Hned tři příběhy z tohoto oblíbeného fantasy prostředí se nám představí v následujících letech. Jenže není toho už moc a máme se opět bát časoprostorové nudy?

Článek

V roce 2020 vznikla pohádka Princezna zakletá v čase, kde se hlavních hereckých úloh zhostili Natalia Germani, Marek Lambora a Eliška Křenková. Přestože se jednalo o jednu z nejúspěšnějších pohádek poslední doby, která na Česko-slovenské filmové databázi získala hodnocení přes 70 procent, už tady se ukázaly limity příběhů o cestování v čase.

Prakticky po celou téměř dvouhodinovou stopáž filmu se neustále opakoval jediný den. A princezna měla přijít na to, jak se ze zakletí vymanit a přivítat nový den. Jenže s každým dalším dnem se příběh tak trochu opakoval, vidět jsme mohli i několikrát prakticky totožné scény. Bylo to zdlouhavé, a tak trochu nudné. Příběh byl sice z celkového pohledu neobyčejně zajímavý a v závěru i napínavý, avšak jeho finále do značné míry ovlivnily předlohy ze zahraničních fantasy filmů. Závěr tak patřil souboji s hlavní zápornou postavou, ve kterém bylo mnoho násilí, na které z českých pohádek nejsme zvyklí.

Druhý díl by se co do filmových efektů mohl klidně vyrovnat zahraničním trhákům. Jenže už toto druhé pokračování se s takovým ohlasem jako první díl nesetkalo. Příběh se soustředil na alchymistku Amélii, kterou hrála Eliška Křenková. A právě její herecký výkon zde působí doslova strnule. Křenková má stále stejný výraz, je bez emocí a divák tak neví, co si o její postavě myslet. Navíc je příběh doslova přeplněn souboji, násilím a dokonce válkou. Kam se poděla něžnost českých filmových pohádek, které se právě tímto vždy lišily od těch zahraničních.

I přesto, že v nejlepším se má přestat, tvůrci se zřejmě ze slávy původní pohádky budou snažit vytěžit co nejvíce. Chystají totiž hned další tři snímky, které s touto pohádkou souvisí. Už v příštím roce by měla mít premiéru pohádka V přestrojení za prince, kde si hlavní roli zahraje Martin Písařík a Jakub Ouvín, kteří v původních dvou dílech ztvárnili role princezniných sluhů a později i přátel. Ve snímku by se měla objevit i Natalie Germani spolu s Markem Lamborou.

Na rok 2026 je pak naplánována premiéra fantasy pohádky Murien, která nám odvypráví životní příběh hlavní záporné postavy z prvního i druhého dílu. A aby toho nebylo málo, už v roce 2027 se kompletní původní obsazení představí v příběhu, kde se opět bude cestovat časem. O princezně už byly natočeny dva díly, tentokrát to tak bude princ, který se dostane do spárů prokletí. Princ v zakletý v čase i názvem odkazuje na původní dva díly.

Je skvělé, když se česká pohádka povede tak, jak se povedl první díl. Ve většině případů už ale další díly kvality toho prvního nedosahují. Když český divák poprvé viděl, jak princezna cestovala časem, byl z toho doslova uchvácen. Každé další cestování už ale ztrácí své kouzlo a může se z toho stát ještě větší nuda. V nejlepším se má zkrátka přestat.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na pohádky Princezna zakletá v čase a Princezna zakletá v čase 2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film Princezna zakletá v čase 2
Natália Germáni

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz