Hlavní obsah
Umění a zábava

Princezna na hrášku: Nový film s Lucií Vondráčkovou, který aspiruje na nejhorší pohádku všech dob

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Lucie

Na konci května vstoupila do kin nová česká pohádka na motivy Princezny na hrášku. Film ale nezachránila ani herecká esa a jde tak o jednu z nejhorších pohádek, kterou jsme my Češi kdy natočili.

Článek

Námět, který tvůrci zpracovali, už byl zfilmován několikrát. Vypráví o rozmazlené princezně, která je tak zhýčkaná, že nedokáže usnout ani na mnoha peřinách, pokud má pod nimi jen jednu jedinou kuličku hrášku. Na první pohled je to klasický prvek, který přislibuje, že by se mohlo jednat o typickou českou pohádku, u které se zasmějí rodiče i děti.

Jenže už po shlédnutí upoutávky na pohádku je očividné, že film je velmi amatérsky natočen, přestože se jeho děj odehrává na krásných lokacích. Ty to ale bohužel nezachrání. A nezachrání to ani mimořádně krásná princezna. Doslova otravné střihy, do příběhu se nehodící krátké písně či často nevýrazné herecké výkony tento propadák strhávají doslova ke dnu. Technický stav filmu je zkrátka tristní. I po zvukové stránce je ve filmu spousta dialogů, kterým kvůli špatnému zvuku není ani rozumět.

Nezachrání to ale ani tři herecká esa, které si ve filmu zahrály důležité role. Pavel Kříž hraje jako vždy velmi dobře a stává se tak asi nejlepší postavou celého příběhu. Lucie Vondráčková působí ve svém hereckém projevu dost unyle, na což u ní nejsme zvyklí. Dagmar Havlová je jako vždy výborná, ale její role v amatérské pohádce tak trochu zaniká.

Jenže už zpracování tématu pohádky, která je jen o tom, že princezna nedokáže usnout na hrášku, nedává smysl. Námět je totiž velmi jednoduchý, a tak přestože se díváme na princeznu na hrášku, věnuje se příběh ve většině své stopáže prakticky něčemu jinému, než právě svému námětu. Česká princezna žijící ve Francii, odkud musí prchnout kvůli revoluci, není zrovna dobrý úvod do pohádkového příběhu. A celý snímek je zpracován tak absurdně, že z toho nemohlo být nic jiného než fraška.

Pokud vzniká pohádka, je určena především dětem, i když pobavit se u ní mohou i dospělí. A jako taková by měla mít přesně dané charaktery postav, které by dětem napověděly, kdo je hodný a kdo zlý, čeho chce každá postava dosáhnout a jaké má k tomu důvody. To ale v této pohádce také absentuje. Postavy se často chovají iracionálně, nevíme, proč činí to, co činí, ani co je k tomu vede. Příběh neustále odbočuje, aby se natáhla stopáž na neúnosných 80 minut. Tyto odbočky jsou naprosto nesmyslné a ve většině případů nikam nevedou.

Na Česko-slovenské filmové databázi si pohádka drží hodnocení kolem patnácti procent, čímž se řadí k těm nejhorším českým snímkům. Ohlasy na film jsou převážně negativní. Tohle se zkrátka nepovedlo. U dospělých pohádka určitě neobstojí, dětské publikum by ji sice mohlo přijmout vlídněji, ani pro děti ale není vzhledem k rozporuplným motivacím postav a příběhovým nejasnostem příliš vhodná.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování pohádky Princezna na hrášku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz