Hlavní obsah
Cestování

Průhonický park: Takřka na hranicích Prahy najdeme jedinečný areál plný krásné přírody a historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Kalista / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Praze zapsaný na seznamu kulturního dědictví, jedno z nejdůležitější center botanického výzkumu u nás. Takový je Průhonický park na samotné hranici našeho hlavního města Prahy.

Článek

Opustíme-li Prahu na jejím jihovýchodním okraji, ocitneme se prakticky ihned v obci Průhonice. Přestože se jedná o malou obec, ukrývá na svém okraji naprostý unikát. Průhonický park se zámkem Průhonice. Ideální místo na výlet z hlavního města a na příjemně strávené odpoledne.

Pokud se sem vydáte, připravte si nějakou tu korunu, platí se zde vstupné. Návštěva tohoto místa však rozhodně stojí za to. Hned po vstupu nás uchvátí nádherný zámek Průhonice, který se tyčí nad Podzámeckých rybníkem. Původní tvrz zde byla vybudována již ve 14. století, dnešní podoba zámku pak pochází z četných přestaveb v průběhu staletí. Stavba je však ve skvělém stavu a svým geniem loci vás naprosto uchvátí. Jistě ale víte, že nejkrásnější pohledy na hrad či zámek nejsou z místa, kde stojí, ale z nedaleké vyhlídky. To platí i v tomto případě. Hned u vstupu dostanete plánek celého areálu, takže nebude problém ji najít. Z hlavní vyhlídky uvidíte Podzámecký rybník a nad ním se tyčící zámek Průhonice v celé své kráse.

Foto: Petr1888 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vstupní část zámku Průhonice s kostelem Narození Panny Marie

Celým parkem protéká potok Botič, který Pražané jistě dobře znají. Protéká totiž i hlavním městem, kde vytváří nádherné přírodní rezervace i rybníky a vlévá se do Vltavy pod železničním mostem na Výtoni. A právě Botič tomuto místu dodává jedinečné kouzlo a na své trase parkem vytváří hned tři rybníky.

Foto: Petr1888 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Alpinum v zámeckém parku

Pak už se jen zbývá rozhodnout, jaký prohlídkový okruh zvolíte. Pokud navštěvujete park s dětmi, doporučujeme základní okruh, který měří 2,5 km a zavede vás na trasu právě kolem zámku a rybníku pod ním na hlavní vyhlídku. K vidění bude i botanické alpinum a vyhlídková věž Gloriet.

Pro ty, kteří toho ale chtějí vidět víc, což platí i pro zdatnější mládež, volte hlavní okruh o délce 5 km. Kromě všeho, co obsahuje i základní okruh, vás tato trasa zavede i k botanické zahradě, kterou je možné navštívit. K vidění je i romantické údolí meandrujícího Dobřejovického potoka. Přejdete i přes další krásné vyhlídky, uvidíte českou chaloupku i rybník Labeška.

Foto: Petr1888 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pokud máte na Průhonický park celý den, pak pro vás musí být jednoznačnou volbou vyhlídkový okruh. Jeho délka je však celých 10 km. Trasa vás provede dále podél Dobřejovického potoka k Jeřábkovým chaloupkám, na vyhlídku na rybník Bořín a k rybníku samotnému. Pouze při této trase uvidíte nádherný vodopád na Botiči překlenutý malým romantickým mostkem.

Foto: Jiří Sedláček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Botič v zámeckém parku Průhonice

V celém parku můžete obdivovat krásné botanické exempláře, zejména pak v Alpinu si přijdou na své všechny barev lačné zraky. Místní flora je totiž neskutečně nádherná. A Průhonický park toho skýtá ještě mnohem víc. Takže ať už sem chcete zajet jen na skok, nebo tady opravdu strávit celý den, nebudete odjíždět zklamaní. My jsme park navštívili a je to opravdu jedno z nejnádhernějších míst, která jsem kdy viděl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz