Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půjčení šatů do tanečních za 10 000 Kč? Mysleli jsme, že si z nás dělají legraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oana Lupescu / Creative Commons / pexels.com

Kluci to mají v tanečních jednoduché. Stačí jim prakticky jeden oblek. U dívek je to horší. Šaty dnes nejsou úplně nejlacinější věc, na každou hodinu je potřeba přijít s něčím novým a na věneček musí mít bílé šaty podobné těm svatebním.

Článek

Dcera známé letos nastoupila do tanečních, a tak se poslední dobou neřešilo nic jiného, než jaké bude mít šaty. Cena šatů je dnes často i závratná, proto spousta rodičů řeší tuto situaci jejich zapůjčením. My jednu takovou půjčovnu navštívili a nestačili jsme zírat na ceny.

Na běžnou hodinu nemusí mít dívka speciální šaty, často jí stačí třeba i kostýmek. Tyhle hodiny jsme tedy neřešili. I přesto jsme se podívali, kolik zapůjčení takových běžných šatů na jednu taneční lekci stojí. Takové šaty v půjčovnách pořídíte nejčastěji kolem 1500 Kč. To samozřejmě není nikterak přemrštěná cena, ale jelikož se jedná o šaty na běžnou hodinu, kterých je během čtyř tanečních měsíců více než deset, i takové půjčování může rodinný rozpočet vyjít na pořádné peníze.

Největší problém ale přichází s věnečkem, což je závěrečný večer celého tanečního kurzu, kdy děti předvádějí svým rodičům, co vše se naučily. Na tuto příležitost musí mít dívky bílé šaty, které v mnohém připomínají ty svatební. Tady už zapůjčení takových šatů vyjde podstatně dráž.

Dcera naší známé si v námi navštívené půjčovně zkoušela několik šatů, abychom věděli, které jí nejvíce padnou. Když jsme se ale dozvěděli jejich cenu, mysleli jsme, že si z nás obsluha podniku dělá legraci. Zapůjčení šatů na věneček totiž začínalo na 10 000 Kč. A to byla cena těch nejlevnějších. Lepší a honosnější šaty vycházely ještě podstatně dráž.

Doba vypůjčení je vždy 4 dny. Dojedete do půjčovny, vyzkoušíte si upravené šaty, zda vám skutečně padnou, odvezete si je, pak v nich absolvujete závěrečný večer tanečního kurzu a po víkendu je zase vrátíte. A za to zaplatíte tuto sumu. Nic víc, nic míň.

Z ceny 10 000 Kč za jedno půjčení šatů se nám doslova protočily panenky. Nákupní či výrobní cena takových šatů jistě nebude nízká, ale účtovat si takto nehoráznou sumu za jedno půjčení pro patnáctileté děvče mi přijde nesmyslné. Kde na to mají rodiče dětí vzít? Cena tanečního kurzu se běžně pohybuje kolem 3000 Kč, dále zaplatíte za každou gardenku, abyste se mohli na své dítě chodit dívat, jak se jeho taneční dovednosti zlepšují, kolem 1000 Kč.

Pokud máte kluka, stačí vám zakoupit jeden oblek. Pokud ale chcete oblek, který alespoň trochu vypadá, pak za něj také klidně necháte 5000 Kč. V případě dívky vás ale čeká nákup nebo půjčení 15 či 16 různých outfitů, aby pro vaši dceru na tanečním parketě přišel nějaký tanečník a nezůstaly jí jen oči pro pláč. No a nakonec zaplatíte ještě vysokou cenu za bílé šaty na věneček.

Do tanečních chodí v tomto věku skoro každý. Je to zvyk a tradice, která se ještě stále dodržuje. Tímto se ale z tanečních stává věc, kterou si opravdu nemůže dovolit každý. Ne každý má totiž na to, aby v dnešní době mohl zaplatit deset tisíc a často i mnohem více za taneční hodiny svého dítěte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz