Hlavní obsah
Umění a zábava

Rodinná pouta slaví 20 let: Seriál diváky ohromil, rozhodnutím soudu byl ale předčasně ukončen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Jan Kačer

Kdo by si nevzpomněl na seriál Rodinná pouta, který se začal vysílat už před 20 lety. Jeho sledovanost byla tehdy obrovská. Televize se ale dostala do soudního sporu a rozhodnutím soudu musel být seriál předčasně ukončen.

Článek

Seriál Rodinná pouta se začal vysílat v roce 2004 na televizní stanici Prima a brzy si získal oblibu širokého okruhu televizních diváků. Sledoval příběhy příslušníků movité rodiny Rubešových. Ti zažívali lásky a zklamání, vzestupy a pády podobné těm, jaké znali ze svých běžných životů diváci u televizních obrazovek. A možná právě proto, že jim seriál mohl připomínat jejich vlastní životy, stal se u diváků tak oblíbený.

Za oblíbeností seriálu ale stálo i obsazení. Prima vsadila jednak na známé tváře, mezi kterými exceloval zejména Jan Kačer, Lenka Termerová, Oldřich Navrátil nebo Saša Rašilov, ale dala i prostor zcela novým a do té doby neznámým hereckým osobnostem, které seriál proslavil. V seriálu se objevila například Zdeňka Žádníková-Volencová, Laďka Něrgešová nebo Vojtěch Dyk.

Natočeno bylo celkem 264 epizod rozdělených celkem do třech řad. V první řadě mohli diváci sledovat zejména milostný příběh Adama Rubeše, který bojoval o přízeň své životní lásky Evy. Na pozadí hlavní dějové linky pak prožívali své příběhy i ostatní členové rodiny v čele s intrikářskou Andreou v podání jedinečné Dany Morávkové. Druhou řadu pak i nadále spojovala milostná linka, příběh se však zaměřil na jiný pár.

U třetí řady ale tvůrci uznali, že je čas na změnu. Místo na milostné pletky hlavních hrdinů se totiž zaměřili na tajemství, kterým bylo zahaleno nečekané dědictví rodiny Rubešů po zesnulé tetě Kateřině. A seriál dostal rázem i detektivní rozměr. Jenže tato řada musela být předčasně ukončena rozhodnutím soudu. Šlo tehdy o spor dvou produkčních společností.

První dvě řady seriálu totiž pro Primu vyrobila společnost Pro TV, třetí řadu však tato televizní stanice svěřila společnosti Etamp. A to se Pro TV nelíbilo a začala se soudit. Spor nakonec i vyhrála, s čímž souvisel zákaz používání názvu Rodinná pouta pro další díly seriálu.

Diváci se ale se svými hrdiny rozloučit nechtěli a ani televize Prima nehodlala dopustit, aby tento oblíbený seriál skončil, aniž by se příběh dovyprávěl. A proto vyřešila problém po svém. Pokračovala v natáčení dalších dílů seriálu, na televizních obrazovkách je ale uváděla pod novým názvem.

Rok 2006 tak sice znamenal konec Rodinných pout, zároveň to byl ale i začátek Velmi křehkých vztahů. O příběhy rodiny Rubešových tak diváci nepřišli a mohli shlédnout další čtyři řady nového seriálu s celkovým počtem 281 epizod. Sledovanosti a úspěchu Rodinných pout však toto pokračování nikdy nedosáhlo, a tak byl seriál na konci roku 2009 zrušen. Diváci se tak se svými oblíbenými postavami museli rozloučit po necelých šesti letech.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Lenka Termerová
Zdeňka Žádníková Volencová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz