Hlavní obsah
Cestování

Rosa Coeli: Jedno z nejkrásnějších a nejzapomenutějších míst v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Klajban / CC BY-SA 3.0

Na území České republiky najdeme mnoho nádherných staveb, památek i přírodních zajímavostí. Vše se ale snoubí v jedno právě na tomto místě. Místo, které odvál čas, ale přesto si zachovalo veškerou svou krásu. Taková je Rosa Coeli.

Článek

Rosa Coeli se právem pyšním označením jednoho z nejkrásnějších míst v celém Česku. Latinský název znamená v češtině růže nebes. A s tímto záměrem byl místní klášter premonstrátek i stavěn. Aby byl překrásným božím stánkem, tzv. růží nebes. Najdeme jej na okraji Dolních Kounic v okrese Brno-venkov. Přístup je možný jak od silnice, tak branou přímo z města.

Foto: Opavjaro / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Křížová chodba v Rosa Coeli

Klášter byl založen již ve 12. století. Velmi pravděpodobné, avšak ne zcela jisté, je, že klášter byl v 15. století vypálen husity. Ani to však nezabránilo vzestupu kláštera v 16.století. Místní probošt byl jedním z nejvýznamějších církevních hodnostářů na Moravě. Pak ale přišla krize víry, jak je tato etapa často označováno.

Probošt přestoupil na luteránskou víru a oženil se s jednou z jeptišek. Ostatní členové řádu začali opouštět předpisy, dle nichž se běh celého konventu řídil. Později byl celý klášter zrušen. Svému účelu tak sloužil jen do roku 1527. Stejně tak v té době docházelo k rušení mnoha dalších klášterů po celém území tehdejší českého království.

Foto: Ptrantina / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zbytky kostela Panny Marie v Rosa Coeli

Po roce 1703, kdy zdejší areál zachvátil požár, začíná budova kláštera rychle chátrat. Teprve za první republiky probíhají restaurátorské práce se snahou o udržení kláštera v takovém stavu, v jakém se v té době nacházel. Právě díky těmto pracem můžeme dnes s němým úžasem obdivovat krásu tohoto místa.

Z Rosa Coeli zbylo jen torzo, jedná se o zříceninu onoho kdysi nádherného kláštera. Ale možná právě jeho nekompletnost dává dnes místu to pravé kouzlo. Při prohlídce totiž najdete mnoho zborcených zdí, kapli bez střechy, kde je vidět až do nebes, rajský dvůr je zarostlý popínavými rostlinami. Vše tu zkrátka působí tajemně a vyvolává to v člověku úctu k dobám dávno minulým.

Foto: Christof Halbe / Wikipedia Commons / volné dílo

Vstupní brána ke klášteru Rosa Coeli

Areál je dnes přístupný pro veřejnost, takže jej můžete bez obav navštívit. Nebezpečí vám tu určitě nehrozí. Místo je navíc častou lokací, kde se točí filmy nebo seriály. Z těch českých určitě budete znát pohádku O statečném kováři, nebo z novějších počinů se tu natáčely některé scény seriálů Četnické humoresky či Labyrint.

Jedním z míst kláštera, které stojí za návštěvu, je zřícenina kostela Panny Marie s ambitem. Jedná se o stavby ke klášteru přistavěné ve 14. století na místech původní románské baziliky. Dalším místem, které nesmíte při jeho návštěvě vynechat, je právě rajský dvůr nebo křížová chodba okolo něj.

Foto: Dezidor / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Rajský dvůr Rosa Coeli

Program záchrany architektonického dědictví vyčlenil na záchranu kláštera přes 16 milionů korun, které byly využity na drobné opravy a zabezpečení, a to mezi roky 2007 a 2014. Dnes je tak klášter ve stavu, který zachovává stopy historických událostí a zároveň nehrozí návštěvníkům nebezpečím zborcení některé z jeho částí. Je tak ideálním místem na výlet s celou rodinou. Kouzlo tohoto místa opravdu stojí za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz