Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sanitka přání: Anděl, který plní poslední přání nemocných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Každý má v životě nějaká přání a během života si je snaží splnit. Ne všechna přání se nám ale splnit podaří, nicméně se o to můžeme alespoň snažit. Jsou ale tací, kteří si svá přání sami splnit nemohou. A od toho je tu sanitka přání.

Článek

Sanitka přání je dobročinný projekt, který se stará o ty, kteří už si svá přání v životě splnit nestihnou. Oni vlastně ani nemohou. Projekt totiž pomáhá těm, kteří jsou nepohybliví, neobejdou se bez cizí pomoci a zároveň trpí nemocí v jejím posledním stádiu. Dá se tak říci, že tato speciální sanitka jim tak plní jejich poslední přání.

Tento záslužný projekt umožní osobě, která prožívá nelehké období, vidět ještě jednou své blízké nebo i navštívit místa, která pro ni byla v životě důležitá a má k nim citový vztah. Cílem projektu je alespoň na chvíli zlepšit nemocným lidem náladu, splnit jim to, co sami nezvládnou, přimět je na chvíli zapomenout na své problémy a jen se radovat a vzpomínat.

Protože je sanitka přání poměrně novým projektem, nemá neomezené kapacity. A jak jsme již uvedli, plní nemocným lidem poslední přání. A to je vždy jen jedno. Tedy každý člověk může jejich služeb využít pouze jedenkrát. Projekt funguje na principu příspěvků a podporovatelů, kterými se může stát každý z nás. Účet nadace je samozřejmě transparentní.

Celý koncept vychází z principů holandské nadace poskytující nemocným podobné služby jako sanitka přání. V Holandsku existuje taková služba již od roku 2007. Nyní i v Česku máme konečně někoho, komu poslední dny nemocných nejsou lhostejné.

Pacienti se ani nemusí bát toho, že by pro ně byla služba nedostupná. Je totiž zcela zdarma. Veškerý provoz a splněná přání jsou financována právě z příspěvků nejrůznějších sponzorů a dárců. Sanitka přání vezme člověka naposledy za příbuznými, které by už jinak neviděl, vezme ho do jeho rodné obce, na místa, která měl rád, nebo třeba i do zoologické zahrady.

Sanitka plní i složitější přání. Její dispozice vždy závisí na konkrétním případu. Může ale plnit i přání jako je výlet lodí, návštěva divadelního představení či koncertu. Během takových akcí má nemocná osoba zajištěn kompletní servis odborného personálu.

Tento projekt dává sílu do posledních dnů nejen těm, kteří jsou vážně nemocní, ale i těm, kteří tato poslední přání plní. Není totiž krásnějšího pocitu než splnit přání někomu, kdo už si ho splnit nedokáže. Ta radost a dojetí, kterou na vás taková osoba přenese, je něco, co váš život udělá zase o trochu smysluplnější.

Projekt jako je sanitka přání v Česku dlouho chyběl, ale právě díky jeho zakladatelům dnes máme tuto službu i u nás. Není ostudou požádat si o splnění posledního přání, pokud si ho nemůžete splnit sami. Právě od toho je sanitka přání tady. A my mladí budeme také jednou staří. A kdo ví, zda nebudeme sanitku přání také potřebovat, abychom ještě jednou viděli to, co nám vykouzlí úsměv na naší nemocné tváři. Mysleme tedy i na ostatní. Nikdy nevíme, kdy se v takové situaci ocitneme my.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz