Hlavní obsah
Cestování

Schody do nikam, lávka nad propastí, ledová jeskyně: Fascinující podívaná kousek za našimi hranicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Linie29 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Visutá lávka (Dachstein)

Rakousko je země, která toho může mnoho nabídnout milovníkům vysokých hor, závratných výhledů i netradičních atrakcí. A právě takový je Dachstein, kam se můžeme vypravit i my. Vždyť Rakousko je naším sousedem.

Článek

Horský masiv Dachstein, který je součástí Alp, najdeme necelých 200 km od našich hranic. Jeho výška dosahuje téměř 3 tisíc metrů, a tak se nám z takové hory nabízí neuvěřitelný výhled do okolní krajiny. Dachstein ale může turistům nabídnout mnohem víc. Atrakce, které si tu můžete vyzkoušet, jsou naprosto jedinečné.

Foto: Linie29 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ze Schodů do nikam je unikátní výhled na okolí

Schody do nikam jsou naprosto unikátní vyhlídkovou plošinou. Můžete se po nich vydat z útesu nad hlubokou propastí. Jenže nikam nevedou. Najednou dorazíte na jejich konec a v ten moment se nacházíte na prosklené plošině. Pod vámi stovky metrů hluboké údolí, které dokáže zamotat hlavu i zdánlivému milovníkovi výšek. Ten, kdo nebude mít štěstí na dobrou viditelnost, spatří pod sebou mračna, která jinak vídáme vysoko nad námi na obloze. Pocit je to nepopsatelný.

Obdobně na vás může zapůsobit i vyhlídka Pět prstů, která se skládá z pěti samostatných malých plošin uspořádaných do tvaru prstů na ruce. Podlaha není na většině plošin prosklená, i tak se na ni ale každý neodváží, protože se stejně jako Schody do nikam nachází nad srázem do údolí.

Foto: DjSquireel / Wikipedia Commons / volné dílo

Vyhlídka Pět prstů

Na Dachsteinu se ale můžeme vydat i na visutý most, který nám rozhoupe v těle každou kostičku. Nad hlubokou roklí tu můžete zažít vskutku adrenalinový zážitek. Procházíte se totiž po lávce zavěšené do okolních skal. Při větru nebo při větším počtu účastníků se dokáže i pěkně rozpohybovat.

Foto: Tigerente / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér dachsteinských jeskyní

Součástí celého komplexu jsou i ledovcové či ledové jeskyně. Pokud se do nich odvážíte vstoupit, ocitnete se uvnitř ledovce. Vstup do Velké ledové jeskyně najdeme zhruba ve čtrnácti stech metrech masivu Dachstein. Impozantní vnitřní prostory v nás vyvolají němou úctu k tomu, co dokáže příroda z ledu vytvořit. V desítkách metrů vysokých prostorách plných ledovcových krápníků si člověk připadá miniaturně.

V blízkosti Velké ledové jeskyně najdeme i Mamutí jeskyni nebo takzvaný Ledový palác. Prostory Ledového paláce jsou zaplněny desítkami skulptur vyřezaných do ledu. Jsou to vskutku úchvatná díla. Obdivovat tu můžeme ledového dinosaura, vlak, vrtulník, sfingu i slavné evropské stavby jako Braniborskou bránu, Eiffelovu věž nebo benátské mosty.

Foto: Edelmauswaldgeist / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Eiffelova věž z ledu v dachsteinském Ledovém paláci

Na Dachstein se dostanete lanovkou, je třeba ale počítat s tím, že si za ni připlatíte. Lanovky v Rakousku nejsou nic levného. A pokud už se nacházíte v těchto místech, stojí za návštěvu i městečko Hallstatt na břehu jezera, které se nachází prakticky pod Dachsteinem a řadí se k těm nejkrásnějším v Rakousku. Sice se do městečka nedostanete autem, je kompletně pěší, ale dá se do něj dojet kyvadlovou lodní dopravou z druhého břehu jezera.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz