Hlavní obsah
Víra a náboženství

Sedm smrtelných hříchů a cesta do pekel: Málokdo z nás žádný nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Museo del Prado / Wikipedia Commons / volné dílo

Katolická tradice sedmi smrtelných hříchů se traduje již od 6. století po Kristu a je důležitou součástí křesťanské nauky. Dnes na smrtelné hříchy pohlížíme trochu jinak. Většina z nás spáchala ve svém životě alespoň jeden z nich. Jak jste na tom vy?

Článek

Pojďte si s námi udělat takový malý test sedmi smrtelných hříchů, které věřícímu člověku zaručují po smrti jízdenku přímo do pekel. Jste naprosto počestní, nebo jste nějaký ten smrtelný hřích někdy v životě spáchali? Nebo snad máte shodu sedm ze sedmi?

Zde je sedm smrtelných hříchů podle křesťanského učení:

Pýcha. Kdo z nás nikdy nebyl pyšný na to, co se mu v životě povedlo, vychloubal se s tím před ostatními a nevědomky je tak možná trochu shazoval. Každý můžeme takový pocit nadřazenosti pociťovat z jiného důvodu. Často se však jedná o vzhled, bohatství či nadání. Nestojí za to být občas trochu pokornější?

Lakomství. Lidé mají tu vlastnost, že chtějí čím dál víc. To samozřejmě neplatí u všech, ale často se setkáme s těmi, u kterých je jedno, kolik toho mají, ale vždy vám řeknou, že mají sotva pro sebe, natož aby pomáhali druhým. I to je forma lakomství. Ale říká se, že když se rozdělíme, že se nám to jednou vrátí.

Závist. Někdy dokonce, bez ohledu na to, co skutečně máme, chceme mít to, co mají ti druzí. Závidíme jim jejich úspěch, krásu, bohatství a mnoho dalších materiálních i duševních požitků. Závist se může projevovat i tím, že nepřejeme ostatním úspěch a chceme jej pouze pro sebe. Někdy může dospět až do stavu, kdy osobu, které závidíme, záměrně pomlouváme.

Hněv. Čtvrtý smrtelný hřích pocítil ve svém životě snad skoro každý. Hněv však nemusíme pociťovat pouze vůči jiné osobě. Existuje i forma hněvu, která v nás pěstuje nenávist vůči sobě samému. I ta je druhem smrtelného hříchu. Važme si sami sebe a lidí kolem nás. Dejme vždy možnost dohodě a porozumění před nekontrolovaným a cholerickým výbuchem vzteku.

Smilstvo. V dnešní mluvě označováno spíše jako nevěra jednoho partnera vůči druhému. Dnes se jedná o velmi častý důvod rozvodů. Začíná to vždy velkou láskou, ale člověk často nevydrží být věrný pouze jednomu partnerovi. Vždyť prakticky každé druhé manželství končí rozvodem.

Obžerství. Pod obžerstvím si asi představíme nekontrolované přejídání se. Ono to ale tak nemusí být vždy. Obžerstvím trpí mnoho Čechů, aniž by si to vůbec uvědomovali. Vždyť si přiznejme, kolikrát něco sníme a vypijeme, aniž bychom měli hlad. Máme prostě jen chuť.

Lenost. Častý nešvar, který se projevuje zejména u mladé generace. Do ničeho nemáme chuť, věci odkládáme na později a doufáme, že se mezitím vyřeší samy. Patří sem i lenost uskutečnit své sny a představy, přestože je to často ze strachu, jak by to mohlo dopadnout.

Toto bylo sedm smrtelných hříchů. A teď si přiznejme, kolik z nich jsme někdy spáchali. Není načase se trochu zamyslet, aby za chvíli nebylo v nebi prázdno a nemačkali jsme se všichni jen v pekle?

Anketa

Kolik smrtelných hříchů už jste spáchali vy?
Pouze jeden.
6,1 %
Dva.
7,6 %
Tři.
7,2 %
Čtyři.
8,2 %
Pět.
6,2 %
Šest.
11,1 %
Všech sedm.
53,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1172 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz