Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Iveta skončil, bylo načase. Nadržování Rychtářovi, řada nepřesností a nevýrazný výkon Fialové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Platforma Voyo už zveřejnila všechny epizody závěrečné řady seriálu Iveta. Jenže ani tato řada se nevyhnula neobjektivnosti a zkreslenému vyprávění příběhu, který má s tím Ivetiným jen málo společného.

Článek

Už druhý díl třetí řady seriálu nám představil postavu Ivetu jako pouhý stín slavné zpěvačky závislé na alkoholu. Některé scény z pořadu Iveta živě, který mohli diváci původně vidět v roce 2012 na televizní stanici Pětka, tu byly zkopírovány prakticky slova od slova. Jenže ani tak se nedá říci, že by si v něčem byly podobné se skutečností. Videa z tohoto pořadu jsou stále dostupná na Youtube, takže je lze jednoduše porovnat se seriálem. Skutečná Iveta v nich působí velmi sebevědomě, má výraznou intonaci, v určitých momentech se v jejím hlase projevuje směsice vzteku a arogance. Anna Fialová ale svou postavu ztvárnila jako zcela odevzdanou trosku bez vlastního názoru, která jen kuňká a sotva zvládne zaujmout.

Většinu stopáže druhé epizody pak zabírá údajný únos Ivety Zdeňkem Macurou do Itálie. A tady už tvůrci nastoupili se zcela subjektivním pohledem, který dělá ze Zdeňka Macury toho špatného, Josefa Rychtáře naopak vykresluje jako naprosto kladného hrdinu. Svět ale nebývá takto černobílý. A jak to ve skutečnosti bylo, nemůže nikdo z nás vědět. A nevědí to ani bulvární novináři a prakticky nikdo z Ivetina okolí. Právě proto je s podivem, že se do toho tvůrci pustili tímto způsobem a dali jasně najevo, ke komu cítí sympatie.

Třetí a poslední epizoda seriálu nám ukazuje Ivetu, která se zbavila závislosti na alkoholu, aby byla dobrou matkou svému synovi a aby se mohla vrátit na jevištní prkna. Rozhovory mezi ní, Josef Rychtářem a Arturem Štaidlem jsou však vyfabulované a pro příběh postrádají absolutně význam. Jediné, co je potřeba, aby z toho vyznělo, je to, že Iveta nadevše milovala svého syna. A to jediné se i stalo.

Při comebackových koncertech Ivety můžeme opět slyšet zpěv Anny Fialové, která v této řadě nepřesvědčila ani herecky, natož pěvecky. Její koncertní podání Ivetiných hitů jako jsou Tichá píseň či Víš lásko doslova tahá za uši. Fialová to zkrátka pěvecky nedává, hlas jí v některých polohách nepříjemně přeskakuje tak, jak Ivetě nikdy nepřeskakoval. Výšky jsou pro ni doslova očistec, ze kterých se jen těžko vrací do nižších poloh, což písni v určitých pasážích dává zcela jinou melodii. Prakticky to ani nezní jako písně Ivety Bartošové a opět se dá jen těžko uvěřit, že by se Iveta mohla ve skutečnosti stát tak slavnou, kdyby měla takový nevýrazný projev i hlas.

Příběh se pak neskutečně vleče a na poslední dny Ivetina života zbývá jen málo času. Vysvětlena není ani Ivetina motivace k činu, který 29. dubna 2014 spáchala, což je logické, protože dodnes nikdo neví, co ji k tomu vedlo. Seriál to ale podává tak, že Iveta měla za sebou úspěšný koncert, na který však dorazil Zdeněk Macura a následovala rvačka s Josef Rychtářem. Tento incident ji vykolejil natolik, že ještě tentýž večer málem sáhla po alkoholu a den následující, v den Rychtářových narozenin, se rozhodla spáchat sebevraždu.

Ve skutečnosti ale Iveta den před smrtí žádný koncert neměla, návratu k pití alkoholu se nevyhnula, neboť jí byl nalezen v krvi. Stejně tak stopy po lécích. Seriálový příběh se sice uzavřel, ale o skutečné Ivetě Bartošové, princezně československého popu nám neprozradil vůbec nic. Její příběh tak navždy zůstane záhadou a co se tehdy odehrálo se pravděpodobně nikdy nedozvíme.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na sledování třetí řady seriálu Iveta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz