Hlavní obsah

Seriál První republika měl velké ambice, zjevování duchů a vidin z něj ale udělalo nesmyslnou fikci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DRAMEDY PRODUCTIONS / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Když Česká televize oznámila, že uvede seriál První republika a zveřejnila první upoutávky, vypadalo to na skvělou podívanou, kterou si český divák nemůže nechat ujít. Jenže vsadili na nadpřirozeno.

Článek

První republika měla být seriál o lásce, zradě a tajemství ve vážené rodině Valentových odehrávající se na pozadí událostí prvních let samostatného Československa. A vypadalo to, že by to mohl být jeden z nejlepších porevolučních seriálů. Nechybělo tomu totiž nic. Tajemství, návrat ztraceného bratra, milostný trojúhelník i skvělé dobové lokace, kostýmy a další rekvizity.

Seriál měl mít celkem 22 epizod a postupně se mělo odhalovat velké rodinné tajemství, což mělo vyústit až v odhalení dávno zapomenuté vraždy a jejího pachatele. Jenže Česká televize vsadila na to, že drama by do příběhu mohlo vnést takzvané hovory se záhrobím. Jak to skutečně bylo s dávným zmizením totiž neodhalují nalezené důkazy, ale duchové zavražděných, které se zjevují nejmladší člence rodiny Valentových. A právě tyto vidiny a rozhovory s duchy skrze tuto malou holčičku pak posouvají příběh dál.

Z reálně působícího seriálu tak rázem vznikla fraška zakládající se na nadpřirozenu a nereálných skutečnostech. I přesto ale seriál slavil mezi diváky velké úspěchy, kteří si doslova vyprosili pokračování. Na první řadu z roku 2014 tak navázala druhá i třetí z let 2017 a 2018, avšak úspěchu první řady již nikdy nedosáhla.

V druhé a třetí řadě seriálu, které měly dohromady dalších 26 epizod, se příběh posunul v čase o několik let dopředu. I zde ale tvůrci využili nadpřirozených schopností dnes už dospělé členky rodiny Valentových. Tentokrát spíše ve formě vidin a předtuch. A tak ani tyto série nelze považovat za seriál s reálným základem.

Dějově se v tom ale tvůrci také ztratily a pokračování první republiky doslova pohřbilo odkaz první řady. První série totiž popisuje příběh Vladimíra Valenty, který se vrací z první světové války a zjišťuje, že jeho milovaná Klára si vzala jeho bratra. On sám si následně vezme Magdalenu Škvorovou, přestože jeho láska ke Kláře nikdy nevyhlasla. Celých 22 epizod si tito dva k sobě hledají cestu, až se jim to v závěru povede. Diváci jásají, že ústřední dvojice seriálu teď může žít svůj šťastný život, který jim byl válkou ukraden.

Jenže představitelka Kláry Valentové, Markéta Plánková, už v pokračování hrát nechtěla, a tak se tvůrci rozhodli, že postavu ze seriálu odstranění. Hned po pár dílech druhé řady tedy dochází k tragické události, které divácky oblíbený pár rozdělí. Vladimír Valenta si pak po smrti své celoživotní lásky hledá cestu zpět ke své první ženě Magdaleně, se kterou se kvůli Kláře rozvedl.

Pokud by seriál skončil první řadou, dal by po stránce příběhové považovat za velmi zdařilý, přestože využil prvky nadpřirozena. Druhá a třetí řada však z příběhu udělají takový nepřehledný nesmysl, že i divák, který první řadě fandil, bude jen čekat na to, až už to celé skončí. A to je velká škoda.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz