Hlavní obsah
Cestování

Sicílie: Největší italský ostrov plný krásy, chutí a pravé středomořské atmosféry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Figiu / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Italský ostrov Sicílie má opravdu co nabídnout. Koupání v průzračně čisté vodě, unikátní historické a přírodní zajímavosti i gastronomické zážitky. Na své si přijde opravdu každý.

Článek

Sicílie neodmyslitelně patří mezi to nejlepší, co můžete v Itálii navštívit. Samotný termín Sicílie označuje největší italský ostrov, ale stejný název nese i jeden z tamních regionů, který se svou populací řadí k těm nejlidnatějším v celé Itálii. A opravdu má co nabídnout. Je ideálním místem pro letní dovolenou spojenou s koupáním v průzračné čisté vodě. Na své si přijdou i ti, kteří sem vyrazí za poznáním historie i přírodních zajímavostí. V neposlední řadě je Sicílie rájem pro labužníky všech věkových kategorií, kteří touží po nevšedních gastronomických zážitcích.

Do sicilského regionu patří kromě ostrova Sicílie i další přilehlé menší ostrůvky včetně proslulých Liparských ostrovů známých díky svým sirným a jiným pramenům, které návštěvníkovi nabízejí netradiční alternativu ke klasickému koupání v moři.

Foto: Roberto Fontana / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jedna z nejkrásnějších sicilských pláží San Vito lo Capo

Největším městem regionu, které bylo v roce 2018 zvoleno za hlavní město evropské kultury, je Palermo. Pokud se chystáte na Sicílii poprvé, je tato destinace to pravé místo na první setkání se zdejší kulturou. V Palermu zažijete tu pravou atmosféru jako ze starých italských filmů a okusíte místní pohostinnost. Všímejte si střetu několika kultur, které se tu v průběhu staletí a tisíciletí prolínaly a mísily.

Foto: Kiban / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Arabskonormanská katedrála v Palermu

Celé historické centrum Palerma je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a představuje tradiční prvky italské kultury ovlivněné v průběhu věků normanskými i arabskými vlivy. Naleznete zde unikátní katakomby, ze kterých vám půjde mráz po zádech, v Cappella Palatina se vám zatají dech z mozaikové výzdoby, v monumentální arabskonormanské katedrále můžete vystoupat až na její střechu a užít si výhled na celé Palermo i hory kolem něj. A kdyby vám to snad bylo málo, můžete navštívit blízké katedrály v Cefalù a Monreale, kterou jsou taktéž součástí světového dědictví. Každý den vám navíc zpříjemní místní trhy, kde můžete ochutnat typické místní speciality jako jsou smažené trubičky plněné ricottovým krémem, nazývané cannoli, nebo masové koule se šafránem, mozzarellou a parmezánem zabalené v rýži. Těm se říká arancini. No a chybět nebude ani četný výběr čerstvých ryb a mořských plodů za opravdu nízké ceny.

Až se Palerma nabažíte do sytosti, dejte šanci také dalším krásným městům, které tento ostrov nabízí. Mezi ně patří určitě Catania s výhledem na sopku Etnu či Agrigento s údolím zachovalých zbytků antických chrámů. Pokud preferujete koupání, velmi oblíbenými plážemi jsou například Mondello poblíž Palerma nebo San Vito lo Capo.

Foto: Ludvig14 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Údolí chrámů v sicilském městě Agrigento

A jak se na Sicílii dostat?

Nabízí se odpověď, že nejjednodušší je to letecky. Budete to nejspíše i pravda, ale v současné době není Sicílie úplně snadno dostupná ani letecky. Z České republiky sem sice můžete zavítat hned na několik letišť, například do Catanie či Palerma, ale od loňského roku se jedná většinou o lety s přestupem. Sicilská přímá linka do města Trapani byla zrušena zcela.

Pokud se chcete o Sicílii dozvědět víc, tak v dalších částech tohoto cestopisu se zaměříme na to nejlepší ze Sicílie podrobně, dáme vám konkrétní typy co navštívit a co ochutnat, uvaříme si společně některá fantastická sicilská jídla podle receptů od samotných Sicilanů. A až se Sicílie nabažíme, tak se přesuneme na pevninskou Itálii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz