Hlavní obsah
Cestování

Sintra: Jedno z nejkrásnějších měst v Evropě, ve kterém na vás dýchne pohádková atmosféra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Palacio nacionales de Pena

Evropa je plná jedinečných kulturních pamětihodností, které návštěvníkům doslova učarují. Najdeme tu ale i spoustu míst, která nejsou mezi turisty tak známá, přestože se jedná o naprosto úchvatné unikáty. Patří mezi ně i Sintra.

Článek

Město Sintra se nachází v Portugalsku asi jen 20 kilometrů od Lisabonu. Má více než 370 tisíc obyvatel. A je doslova kouzelné v tom pravém slova smyslu. Když si představíte pohádkový hrad Neuschwanstein, pak ta pohádková kýčovitost je v Sintře ještě mnohem nápadnější a barvitější. Je doslova přehnaná a na první pohled tak centrum města může působit jen jako kulisy při natáčení filmové pohádky. Když se ale vydáte do ulic města, zjistíte, že skutečně kouzelné je.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Palacio nacionales de Sintra

Hlavní památkou je tady Palácio Nacional de Sintra, která nijak nevyčnívá svým stylem z typické portugalské architektury. Bílé seskupení palácových domů pochází ze středověku a ač na první pohled vypadá velmi obyčejně, uvnitř najdeme naprosto úchvatné interiéry. Celá stavba je totiž směsicí třech stylů. Mísí se tu gotika s maurským a manuelským stylem. Najdeme tu bohatě zdobené místnosti i nádvoří, která vypadají, jako kdybychom se nacházeli v Persii.

Foto: Carlos Luis M C da Cruz / Wikipedia Commons / volné dílo

Palacio nacionales de Pena

Daleko pohádkověji ale na první působí Palácio Nacional de Pena. Pochází sice až z 19. století, ale jedná se o jednu z nejromantičtějších staveb na světě. Je totiž postavena ve velmi podobném stylu jako německý zámek Neuschwanstein. Procházet branou do tohoto paláce tak skutečně působí, jako byste vcházeli do filmových ateliérů, kde se natáčí pohádky. A taková je i celá návštěva. Navíc zde máte neskutečně nádherné výhledy na okolní krajinu, která je jedinečná.

Foto: Carcharoth / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zahrady u Quinta da Regaleira

Romantické ladění města doplňuje i Quinta da Regaleira, které je architektonickou zvláštností na pomezí romantického zámku a středověkého hradu. Množstvím věžiček tak trochu připomíná milánskou katedrálu. V jejich zahradách najdeme i další zajímavosti. Stojí tu například úzká kamenná věž s točitým schodištěm, která by se v pohádce skvěle hodila k uvěznění princezny, kterou nesmí nikdo spatřit. Nachází se tu ale také řada tunelů a zcela unikátních iniciační studní, které se někdy označují jako obrácené věže. Jsou totiž velmi široké a po jejich obvodu vedou chodby se schodišti, aby se dalo pohodlně sejít až na jejich dno. Opět se jedná o něco tak neuvěřitelně romantického, že to až bije do očí.

Foto: Stijndon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jedna z iniciačních studní v Quinta da Regaleira

Termín iniciační studně je použit proto, že tyto studně sloužily v minulosti řádu templářských rytířů a právě na dně těchto desítky metrů hlubokých studní se prováděly jejich speciální obřady včetně iniciace nových členů.

V neposlední řadě stojí za zmínku ještě palác Monserrate, který už na první pohled vypadá jako typické perská stavba. Už když se k němu člověk blíží, doslova vyhlíží pohádku o Aladinovi, který tudy proletí na létajícím koberci. Opět se jedná o velmi romantické místo.

Foto: kkmarais / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Monserrate

Sintra je skutečně jedním z nejkrásnějším měst Evropy. Nadměrnou míru kýčovitosti musíte brát s rezervou a musíte přijmout Sintru takovou, jaká je. A pak budete okouzleni.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Sintra

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz