Hlavní obsah
Cestování

Skalní hotely a restaurace, podzemní města i lety balónem. Seznamte se s Kappadokií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Viault / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V srdci Turecka se nachází jedno z nejúchvatnějších a nejzajímavějších míst na světě. Jedinečná krajina a skály jsou svědky tisícileté historie tohoto místa. Turisté se při své návštěvě ponoří do téměř pohádkového světa.

Článek

Kappadokie je oblastí Turecka, která se nachází na Anatolské plošině a má jednu světovou raritu. Výsledkem sopečné činnosti, ke které došlo před více než 60 miliony let, se zde vytvořily velmi zvláštní přírodní útvary. Díky erozi, větru a dešti, které na ně po miliony let působily, vypadají jako obří věže či kužely, někdy se jim také říká obří houby. Avšak najdeme zde i fantasknější tvary. Celé toto místo je zkrátka uměleckým dílem z pera přírody.

Těmto skalám se v řeči místních obyvatel skutečně říká hřiby. Není to shluk takových útvarů na jednom místě, ale jsou rozptýlené po celé krajině široko daleko. Procházka mezi nimi vás přenese do úplně jiného světa. Trochu to tu připomíná říši fantazie. Do některých takových skal byly dokonce vytesány prostory, které slouží jako obytné domy, hotely nebo restaurace. Budete překvapeni, jak se takové prostory dají využít.

Foto: Grosty / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Obydlí ve skále v Cappadocii

Dalším místem, které stojí v této pohádkové krajině za návštěvu je obec Göreme. Najdeme v ní skupinu několika klášterů a kostelů, které jsou taktéž vytesané do skal a pochází již z období raného křesťanství. Najdete je prakticky v původním stavu, jsou velmi zachovalé, a tak jsou nedílnou součástí Světového kulturního dědictví UNESCO. Uvnitř jsou plné nádherných barevných fresek. Každý, kdo do nich vstoupí, zůstane stát v němém úžasu.

Pokud nechcete vidět tyto pozoruhodné útvary pouze z povrchu zemského, pak vám Kappadokie jistě učaruje možností je vidět i z výšky. Můžete se tu totiž proletět horkovzdušným balónem. Většinou se tyto lety pořádají po setmění, ale můžete se proletět i za bílého dne. Přes den uvidíte všechno, co tato krajina nabízí, ale když je tma, pak se vám naskýtá úžasný výhled na uličky osvětlující některé ze skalních útvarů. Ať už poletíte v jakoukoli denní dobu, vždy to bude mít něco do sebe.

Foto: Moyan Brenn / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Moyan Brenn CC BY 2.0,

Dalším z úžasných míst, které Kappadokie nabízí, jsou podzemní města. Jedním z nejpropracovanějších podzemních měst je Saratli Kirkgoz, které mají na svědomí starověcí Řekové. Jedná se o neuvěřitelných sedm podlaží podzemního města. Později sloužilo i jako útočiště pro první křesťany, kteří zde nalezli bezpečný úkryt před pronásledováním pohany.

V tomto podzemním městě mohli přežít bez toho, aniž by vyšli na zemský povrch skutečně dlouho. Je zde totiž zajištěn stálý přívod vzduchu. Nechybí ani místnosti pro skladování a ubytování. Dokonce zde najdete i toalety. Samozřejmostí byl přísun pitné vody. Co je ale na tomto podzemním městě neobvyklé je to, že se zde dochovaly i dobové pece na chleba. Takže si ti, kteří zde přebývali, mohli dopřávat čerstvý chléb, kdykoli na něj měli chuť.

Foto: Karsten Dörre / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiér jednoho ze skalních kostelů v Cappadocii

Kappadokie toho vydala už mnoho a ještě více toho skrývá. Průzkumy této oblasti probíhají neustále a vždy se najde něco, co ještě dokáže pořádně překvapit. Proto, pokud hledáte opravdu netradiční typ na výlet, pak určitě zvolte Kappadokii. Nebudete litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz