Hlavní obsah
Umění a zábava

Smysl pro tumor aneb Jak Česká televize zase jednou natočila seriál, který za něco stojí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká televize

Filip Březina

Česká televize v novém roce uvedla premiéru seriálu „Smysl pro tumor“. Po prvních epizodách se zdá, že jde o více než vydařený pokus.

Článek

Televizní obrazovky jsou dnes zaplněny mnoha seriály, které postrádají to nejzákladnější. Smysl. Jedná se buď o nekonečné seriály, které se točí jen okolo ústředního vztahu hlavních hrdinů, nebo o nekonečně se opakující motivy kriminálních případů. Přesto se v posledních letech České televizi daří uvádět seriály, které za diváckou pozornost opravdu stojí.

Důkazem toho je i nově uvedený seriál Smysl pro tumor, který měl premiéru v neděli 7. ledna. Už po prvních dílech se dá soudit, že se jedná o velmi podařený seriál. Tomu odpovídá i hodnocení na Československé filmové databázi, které dosahuje 70 procent. A to je na český seriálový počin poměrně vysoké hodnocení.

Seriál se odehrává v lékařském prostředí a sleduje osud hlavního hrdiny Filipa, který studuje lékařskou fakultu a touží se stát neurochirurgem. Do cesty se mu však postaví rakovina. Seriál se snaží přiblížit divákům pocity nemocných i stavy, do kterých se můžou v různých stádiích nemoci dostat. Na závěr každého dílu pak může divák shlédnout autentické výpovědi reálných osob, které si rakovinou skutečně prošly.

Seriál není pro diváka jen sledem depresivních scén a momentů, jak by se možná u seriálu s takovým tématem dalo očekávat. Snaží se zachytit život nemocného takový, jaký skutečně je. Vidíme tak život studenta, který prožívá zábavné momenty se svými přáteli, zažívá lásky a rozchody, snaží se prosadit na vytoužené pozici. Seriál tak dokáže pobavit i přivést člověka k zamyšlení.

Foto: archiv České televize (https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/fotoservis/)

Seriál se z části odehrává v lékařském prostředí

Hlavního hrdinu příběhu brilantně ztvárňuje mladý český herec Filip Březina, který na televizních obrazovkách dostává stále více prostoru. První epizody, které byly zatím odvysílány, jsou doslova přehlídkou jeho hereckého umu. I to dělá ze seriálu něco neobyčejného.

Jako jisté odlehčení se dá brát vztah filmových rodičů Filipa. Při řešení jejich manželských hádek a roztržek se člověk u obrazovek mnohokrát zasměje, přestože jejich vztah je přesnou paralelou k současným vztahů párů středního věku, u kterých dochází k odcizení a k tomu, že si každý z páru žije prakticky svým životem bez zájmu toho druhého. Herecké podání Terezy Brodské a Pavla Řezníčka tomu dodává ten pravý šmrnc.

Člověk se prostřednictvím seriálu dozví i mnoho o tom, jak to v lékařském prostředí chodí. Seznámí se s postupy, jakými musejí pacienti projít, pokud jim je diagnostikována právě rakovina. Ale hlavně sledují boj člověka s nemocí a jeho vnitřní odhodlání. Důležité je se nikdy nevzdat. A právě tohle by mohl seriál předat těm, kteří se nacházejí v podobné situaci. Vždyť jen stačí si uvědomit, že v tom člověk není sám a že všichni kolem něj tu jsou proto, aby mu dodali sílu.

Smysl pro tumor je seriál, který prostě stojí za to vidět, protože se ve všech směrech vymyká tomu, co je u stereotypních českým seriálů běžné.

Zpracováno na základě:

RECENZE: Naštěstí seriál Smysl pro tumor našel i smysl pro humor - iDNES.cz

a prvních epizod seriálu „Smysl pro tumor“ (Česká televize)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz