Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sněžka není fakticky nejvyšší horou Česka, její vrchol leží v Polsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Konklos / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sněžka

Každé malé dítě, co už začalo chodit do školy, zná odpověď na otázku, která česká hora je nejvyšší. Jenže má takové dítě vůbec pravdu a učí je to učitelé ve škole správně?

Článek

Ať se podíváte kamkoli, a je jedno jestli na internet nebo do odborné literatury, všude najdete tvrzení, že Sněžka je nejvyšší horou Česka, která dosahuje výšky 1603 metrů nad mořem. Vyšší horu na našem území nenajdete. Jenže to není tak úplně pravda. Pokud se někdy vydáte na vrchol Sněžky, zjistíte, že se na něj nedostanete, aniž byste neopustili naši republiku.

Vrchol Sněžky se totiž nachází asi půl metru za státní hranicí na polském území, jak potvrdili zeměměřiči. To znamená, že z jistého pohledu Sněžku nelze považovat za nejvyšší českou horu, neboť její vrchol neleží na našem území. Ovšem za nejvýše položené místo v Česku můžeme označit bod na státní hranici s Polskem, kde je Sněžka asi o deset centimetrů nižší, tedy přibližně 1592 metrů.

To jsme ale vyřešili pouze otázku nejvýše položeného místa v Česku. Někteří lidé se proto domnívají, že přestože nejvýše položené místo leží na Sněžce, nejvyšší horou, jejíž vrchol na našem území leží, musí být Luční hora nacházející se v taktéž pohoří Krkonoš s výškou 1555 metrů. A na jednu stranu se těm, co to tvrdí, nelze divit.

Foto: Dingoa / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Luční hora

Je to totiž taková hra se slovy a terminologií založená na ohýbání geografických faktů podle potřeby. Pojďme se proto podívat na všechna pro a proti, která potvrzují nebo vyvrací tvrzení, že Sněžka je nejvyšší českou horou.

PRO

Převážná část masivu Sněžky leží na českém území, jen malá část leží na polském území. I proto je Sněžku možné považovat za českou horu. Stejně tak nejvýše položené místo v Česku se nachází na Sněžce, takže i přesto, že není vrcholem hory, se v naší republice do výše položeného místa nedostaneme. I proto má Sněžka právo držet toto prvenství. Nehledě na to, že je státem uznanou nejvyšší horou.

PROTI

Vrchol Sněžky se nenachází na našem území, nachází se v Polsku, tudíž je Sněžka polskou horou. Na Sněžce se sice nachází nejvýše položené místo v Česku, avšak žádný vrchol, proto nejvyšší horou i s vrcholem na našem území je Luční hora.

Ať tento spor, který se v posledních letech rozhořel, nakonec rozhodne kdokoli, neubírá to Sněžce nic z její atraktivity, která sem každoročně láka davy turistů. Výhled z této hory na Česko, i když možná z polského území, je fascinující. Stejně tak je ale oblíbeným turistickým cílem i zmiňovaná Luční hora. Je totiž jen o málo nižší než Sněžka, najdeme zde také mnoho vyhlídek do údolí Bílého Labe. Je tedy jen na konkrétním výletníkovi, která z hor mu přijde přitažlivější. A slovíčkaření a hra s terminologií na tom nic nezmění.

Zpracováno na základě:

a na základě názorů a tvrzení sesbíraných v uvedených článcích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz