Hlavní obsah
Cestování

Socha Svobody v Paříži? Že to není možné? Ale ano, stojí kousek od Eiffelovy věže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sebastien Lebrigand / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Socha Svobody s Eiffelovou věží v jednom záběru

Sochu Svobody máme neodmyslitelně spjatou s New Yorkem, kde se tyčí již více jak 140 let. Ale víte, že to byl dar americkému lidu od Francouzů? Že je jejím konstruktérem Gustav Eiffel a že sochu Svobody můžeme dodnes vidět i v Paříži? A ne jednu?

Článek

Socha Svobody v New Yorku je symbolem svobody a nezávislosti amerického lidu. To ostatně připomíná i nápis na tabuli, kterou Svoboda svírá ve svých rukou. Je na ní římskými číslicemi „vytesáno“ datum 4. července 1776, tedy přesný den deklarace nezávislosti Spojených států. Socha byla vystavěna a dokončena na Ostrově Svobody v roce 1886. Socha je z mědi a navrhl ji sochař Frédéric Auguste Bartholdi, avšak železná konstrukce uvnitř sochy byla zkonstruována Gustavem Eiffelem, který má na svědomí i Eiffelovu věž v Paříži. Byla darem francouzského lidu USA ke 110. výročí vyhlášení nezávislosti.

Foto: H. Zell / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nejslavnější replika sochy Svobody v Paříži

Frédéric Auguste Bartholdi ale vytvořil ještě jednu takovou sochu. Přímo v Paříži a jen o tři roky později. Tentokrát se jednalo o dar francouzských občanů žijících v USA Francii u příležitosti 100. výročí Velké francouzské revoluce. Socha je zmenšeninou té původní a dosahuje pouze její čtvrtiny s výškou 11,5 m. Je prakticky totožná s originálem, ale na tabuli, kterou Svoboda třímá v rukou, je uvedeno ještě jiné datum. Kromě data vyhlášení nezávislosti v USA je zde i datum Velké francouzské revoluce, tedy 14. července 1789. Mezi těmito daty je pak rovnítko, které symbolizuje, že obě tato data byla dnem, kdy jeden z daných národů získal svou svobodu.

Pařížškou sochu Svobody najdeme na ostrově Cygnes prakticky uprostřed Seiny, v místě, kde je opravdu nádherný pohled i na nedalekou Eiffelovou věž. Zájemci si tak mohou udělat raritní fotografie, kdy budou mít na jedné fotografii v pozadí Eiffelovu věž, kterou zepředu překrývá socha Svobody hledící do fotoaparátu.

Dříve by takovouto fotografii nebylo možné pořídit, protože socha Svobody byla otočena směrem k Eiffelově věži. Roku 1937 však byla vzhledem ke stoupajícímu napětí v Evropě otočena směrem na západ, kam hledí doteď.

Nejde ale o jedinou sochu Svobody, kterou v Paříži najdeme. V Lucemburských zahradách najdeme další, dva metry vysokou kopii této sochy. Na náměstí Place de l´Alma pak najdeme kopii pochodně, kterou Svoboda drží. Přestože pomník nazývaný Flamme de la liberté zde stojí již od roku 1989, dnes je z něj vzpomínkové místo na zesnulou princeznu Dianu, která právě v těchto místech, v tunelu pod náměstím, utrpěla zranění při autonehodě, jež vedla k její smrti. V muzeum Arts et métiers můžeme najít originální model, který posloužil sochaři Bartholdimu při realizaci newyorského originálu.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Flamme de la liberté - replika pochodně sochy Svobody se vzpomínkovým místem na princeznu Dianu

Jak sami vidíte, v Paříži se to sochami, které připomínají Svobodu, jen hemží. Tak pokud se do Paříže chystáte, určitě nějakou tu svoji kopii najděte. Ta na ostrově Cygnes určitě stojí za to. A ty fotky vám bude každý závidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz