Hlavní obsah
Aktuální dění

Spor o zrušení státního svátku pokračuje. Který je nejméně významný? A který byste zrušili vy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Novák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Českými médii proběhla v posledních dnech informace, že by vláda mohla zrušit až dva státní svátky, což by vedlo k příjmům do státního rozpočtu v řádu miliard korun. Ale jak rozhodnout, který svátek zrušit? Podle významnosti nebo podle názoru lidu?

Článek

Státních svátků máme v České republice během jednoho roku 13. Jsou to dny připadající na výročí významné události nebo některou významnou historickou či náboženskou událost připomínají. Dva z nich by mohly být brzy zrušeny. Zrušení každého z nich by mohlo zvýšit české HDP o 0,25 - 0,4 %. Za oba svátky dohromady by tak mohla být státní kasa bohatší o 18 miliard korun. Otázkou ale zůstává, které to budou? Má vláda rozhodnout dle významnosti daného svátku, nebo by měl mít rozhodovací pravomoc lid? O tom se stále vedou spory. Pojďme se na naše státní svátky podívat a pomozte nám v naší anketě rozhodnout, který by se měl podle vás zrušit.

Tento den je oslavou začátku nového roku. Z hlediska historického či náboženského nemá prakticky žádný význam, ale předchozí den lidé povětšinou slaví, je přeci silvestr. Drtivá většina Čechů je tak vzhůru do pozdních nočních hodin. Opravdu by bylo vhodné takový svátek rušit a jít hned po silvestru do práce? Navíc se tento den slaví i vznik samotné České republiky v roce 1993.

První z velikonočních svátků, který byl zaveden teprve nedávno, konkrétně od roku 2016. Velikonoce jsou samozřejmě důležitým křesťanským svátkem, ale v České republice je většina občanů nevěřících. Navíc jsme se bez tohoto svátku obešli až do roku 2016. Není právě tento svátek adeptem na zrušení?

Velikonoční tradice v moderním Česku pomalu umírá, ale na menších městech a vesnicích je tento svátek stále dodržován se všemi jeho tradicemi. Není tak nemožné uvažovat o zrušení tohoto svátku?

Tento svátek má u starší generace nemilou nálepku komunistického svátku, kterou vybudovala socialistická propaganda. Ve světě je však běžné, že se tento svátek každoročně slaví. Když se nad tím ale zamyslíme, svátek nepřipomíná žádnou důležitou událost. Není tedy dalším adeptem?

Oslava konce 2. světové války by z kalendáře určitě zmizet neměla. I mladá generace by měla mít stále připomínku toho, jaké hrůzy může válka přinést. Programy pořádané během tohoto svátku by měly mezi mladými, které dnes historie moc nezajímá, dělat osvětu o hrůzách a zvěrstvech 2. světové války.

Cyril a Metoděj k nám přinesli nejen víru, ale také písmo. Těžko říci, kde bychom dnes byli, kdyby k nám tito dva věrozvěstové nedorazili, ale jsou jistě natolik důležitými osobnostmi, že by neměli upadnout v zapomnění.

Toto je určitě jeden z nejvýznamnějších českých svátků. Mistr Jan Hus, který se postavil proti církvi, která již nejednala podle písma božího, je označován za důležitého církevního reformátora v českých dějinách. Za svá slova byl tohoto dne upálen na hranici ve městě Kostnice.

V září slavíme den české státnosti, svátek svatého Václava. Jedná se opět o poměrně nový svátek, slavíme jej od roku 2000. Svatý Václav je patronem české země, který zemřel rukou svého vlastního bratra Boleslava. Je tento svátek adeptem na zrušení?

Den, kdy oslavuje zrození naší samostatnosti. Den, kdy se Československo vydělilo z Rakousko-Uherské monarchie a stalo se samostatným suverénním státem. Tento den bychom si rozhodně měli připomínat každý rok, co bude Česká republika existovat.

Svátek připomínající hned dvě důležité události. V roce 1939, na začátku 2. světové války, proběhlo v Česku uzavření vysokých škol nacistickým Německem. Konaly se protinacistické demonstrace spojené se smrtí studenta Jana Opletala, který byl v předešlých demonstracích smrtelně zraněn.

Dále připomíná tento den i rok 1989. Sebeupálení Jana Palacha a následné demonstrace, které vedly k pádu komunistického režimu v tehdejším Československu. Tento svátek má vysokou historickou a připomínkovou hodnotu, a proto by jistě v kalendáři zůstat měl i nadále.

V Česku se slaví hned tři vánoční svátky: Štědrý den, 1. svátek vánoční (Boží hod), 2. svátek vánoční. Ve většině evropských zemí ale 24. prosinec státním svátkem není a lidé v tento den pracují. I u nás tak tomu dříve bylo. Proč ho tedy nezrušit? Důvod je jasný.

V mnoha zemích, které dodržují tradici křesťanských Vánoc se rozbalování dárku pod vánočním stromečkem děje až 25. prosince ráno. U nás je ale zvykem rozbalovat vánoční dárky již v podvečer 24. prosince. To často souvisí s velkou rodinnou večeří a řadou příprav, které je třeba vykonat, než příbuzní dorazí. V případě zrušení tohoto svátku by byla narušena největší česká tradice, která je stále hojně dodržována. Přestože se jedná o ryze křesťanský svátek, drží jej i většina nevěřících.

A pro zrušení jakého svátku byste byli vy?

Anketa

Který státní svátek byste zrušili, kdyby to bylo na vás?
1.1 - Nový rok (Den obnovy samostatného českého státu)
0,8 %
Velký pátek
38,6 %
Velikonoční pondělí
0,9 %
1.5. - Svátek práce
16,2 %
8.5. - Den vítězství
1 %
5.7. - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
2,3 %
6.7. - Den upálení mistra Jana Husa
2 %
28.9. - Den české státnosti (sv. Václav)
2,4 %
28.10. - Den vzniku samostatného československého státu
1,2 %
17.11 - Den boje za svobodu a demokracii
33,1 %
24.12. - Štědrý den
0,9 %
25.12. - 1. svátek vánoční (Boží hod)
0,2 %
26.12. - 2. svátek vánoční
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 49072 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz