Hlavní obsah

Tahle italská pochoutka vás dostane: Toskánská placka schiacciata je stejně oblíbená jako pizza

Foto: fugzu / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Schiacciata se často plní, výborná je ale i samotná

Italská gastronomie je jednou z nejoblíbenějších na světě. Většinou se ale u nás mluví jen o těstovinách a o pizze. Za pravým gastronomickým zážitkem si musíte zajet přímo do srdce krásné a slunné Itálie.

Článek

Italská pizza se stala celosvětovým fenoménem. Existují desítky variant toho, co všechno si na pizzu můžete dát. Léta už se dokonce vedou spory o to, zda ananas na pizzu patří, nebo nepatří. I přes množství variant oblohy je ale správné těsto na pizzu jenom jedno. Je to především o mouce a dalších použitých surovinách, podstatnou část zásluhy na tom ale má pečení ve speciální peci.

Pizza ale není jedinou italskou plackou, která nás může ohromit. Jistě už slyšeli a možná i ochutnali italskou focacciu. Ta se v italské kuchyni používá spíše jako pečivo. Často je pomazaná hojným množstvím olivového oleje a oblíbené jsou varianty s rajčaty, rozmarýnem či olivami. Pak je tu ale ještě schiacciata, která je focaccie v mnohém podobná. Rozdíl je pouze v její přípravě.

Focaccia je typickým pokrmem Ligurie, kdežto schiacciata je typická pro Toskánsko. U focaccii jsme zvyklí na vyšší těsto, které má po celé své ploše ďolíčky, které jsou často plné olivového oleje, schiacciata je narozdíl od ní nižší, rozplácnutá, což vyplývá z překladu jejího názvu, a je tak často i křupavější. Celkově je ale slanější a mastnější, neboť se olivovým olejem často polévá celá.

Na tradici toskánské schiacciaty navazuje mnoho podniků po celém Toskánsku, zejména pak bistro All´Antico Vinaio v hlavním městě Toskánska, ve Florencii. Schiacciatu tu pečou podle velmi starého receptu. Upečenou placku pak rozkrajují podélně na dva obdobně silné pláty, které následně plní různými delikátními pochutinami.

Běžnými náplněmi bývají typické italské uzeniny, sušené šunky a salámy, dále pak různé druhy sýrů, kterých má Itálie požehnaně. Používají se jak čerstvé sýry, tak aromatické sýry jako gorgonzola, parmezán či pecorino romano. V zásadě ale náplň závisí na tom, jakým slaným krémem si necháte potřít onu konkrétní schiacciatu. Mezi nejčastější krémy, které se na pomazání vnitřní plochy schiacciaty používají, patří lanýžový krém, pistáciový krém, krém z hub, krém z lilku a artyčoku nebo krém z pečených brambor.

V samotných náplních pak často dochází k velmi neobvyklým kombinacím, které dokážou roztančit naše chuťové pohárky. Kombinují se tak například sýry s medem, sýry typu mozzarella se sušenými rajčaty nebo chuť syrového masa na způsob carpaccia s chutí aromatických lanýžů.

To všechno v křupavé placce podobné focaccie dokáže uspokojit i toho nejnáročnějšího gurmána. Při každém soustu jako bychom snad cítili ráj na jazyku. Kdo neochutnal, nepochopí. Za takovou pochutinou ale budeme skutečně muset až do Itálie. Nikde v Česku totiž její chuť nevyzkoušíme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz