Hlavní obsah
Cestování

Středověká Paříž v centru Prahy? Ano, postavili ji tady už před několika lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: BarrandovStudio / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jedna z kulis ve středověkém městě na pražském Barrandově

Když vám někdo řekne, že navštívil středověkou Paříž v centru Prahy, asi ho budete pokládat za blázna. Jenže takové městečko tu skutečně existuje už od roku 2016. Nachází se na vršku nad Vltavou.

Článek

Paříž 14. století vznikla v Praze jako kulisa pro natáčení seriálu Soumrak templářů v roce 2016. A od té doby tu stále stojí. Využita byla už pro několik snímků zahraniční produkce. Je to neuvěřitelný komplex, do kterého když vstoupíte, budete si připadat, jako byste se přenesli zpět v čase. Procházka středověkou Paříží působí opravdově, i když se jedná pouze o kulisy.

Městečko na Barrandově bylo postaveno podle dobových materiálů a obrazů, aby skutečně připomínalo Paříž té doby. Jedná se tak o největší exteriérovou kulisu, která kdy na Barrandově vznikla. Postavit takto náročné kulisy trvalo 150 pracovníkům asi dva měsíce. Domy i střechy vypadají opravdově. Jedná se samozřejmě jen o napodobeniny, ale ty jsou tak zdařilé, že si bude skutečně myslet, že se jedná o kámen, mramor či jiné stavební materiály.

Foto: BarrandovStudio / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Středověká Paříž v Praze

Ačkoli městečko působí jako komplex budov, jde jen o klam. Nejsou tu postaveny celé domy, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale pouze stěny, za nimiž se nachází dřevěná konstrukce. Stačí kulisy obejít a jejich tajemství vám bude záhy prozrazeno. Celkem tu stojí asi 80 falešných domů, z nichž ale některé mají i místnost, do které můžete vstoupit. Existuje tu tak malý obchod, kaple či stáj.

Nachází se zde i impozantní vstup do královského paláce. Za mohutnou branou už ale nic nenajdeme. Interiérové lokace se staví na míru v ateliérech. Toto městečko tak sloužilo především pro natáčení exteriérových scén. Jenže to, co tu dnes můžeme vidět, není původní městečko, které tu bylo před lety vystavěno.

To původní totiž lehlo popelem. Když byly první kulisy hotové, vypukl zde těsně před začátkem natáčení seriálu Soumrak templářů požár a veškeré kulisy byly zničeny. I tak přišel požadavek, aby došlo k jejich znovupostavení, a tak si krásu umělého středověkého městečka můžeme vychutnat dodnes.

Foto: BarrandovStudio / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kulisa středověkého hradu na Barrandově

Paříž 14. století je tak dnes stálou dekorací filmových ateliérů Barrandov a může pro filmové potřeby posloužit komukoli. Rozkládá se na ploše 15 tisíc metrů čtverečních a domy dosahují výšky až 10 metrů. Středověká Paříž ale není jedinou Paříží, kterou můžeme na Barrandově navštívit.

Najdeme tu totiž i pařížské ulice stylizované zhruba do období 19. století. V pařížských uličkách najdeme kromě typických úzkých uliček i deset interiérů. K dispozici je také střecha jednoho z domů. Vyhlídka z ní skýtá pohled na horizont, který nekazí moderní zástavba města. To vše na ploše větší jak 2 tisíce metrů čtverečních.

Barrandovské filmové ateliéry jsou místem plným překvapením, kde se můžeme přesunout nejen v čase, ale i v prostoru. Vždyť kdo se může pochlubit fotkami z Paříže, aniž by vytáhl paty z Prahy?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz