Hlavní obsah
Cestování

Taba je jednou z nejkrásnějších pláží Egypta. Dnes už tu ale do moře lidská noha nevstoupí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mohammed Moussa / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Fjord Bay (Taba) je místo plné žraloků

Egypt je zemí, která těm, kteří hledají teplé moře s křišťálově čistou vodou, nabízí nepřeberné množství možností. Asi tou nejkrásnější pláží je ale Taba. Jenže její poloha není v dnešní době úplně ideální.

Článek

Pro Evropany je Egypt oblíbenou dovolenkovou destinací. Jejich kroky ale směřují většinou na pobřeží Středozemního moře. Tam si sice také plážových radovánek užijí do sytosti, minou však ty nejkrásnější pláže tohoto severoafrického státu. Nejkrásnější pláže totiž leží na pobřeží Rudého moře.

Asi tou nejkrásnější pláží je Taba. V současné době si však na dovolenou v této lokalitě troufnou jen odvážní. Taba se totiž nachází v těsné blízkosti hranice s Izraelem tam, kde končí pásmo Gazy. I přesto je pro svou krásu velmi žádanou a vyhledávanou destinací.

Foto: Diaa Mekky / Wikipedia Commons / CC BY-Sa 4.0

Pevnost na pobřeží Taby

Pro tuto pláž se vžilo označení Taba, přestože není tak úplně přesné. Taba je totiž příhraniční městečko nacházející se nedaleko od pláže. Je to také nejrušnější ze všech egyptských hraničních přechodů. I přesto si ale pláž zachovala svou jedinečnou panenskou přírodu všude kolem a naprostý klid, který je pro nás o dovolené často tak důležitý.

Má to ale ještě další háček. Turista, který sem přijede, může krásné čisté moře obdivovat pouze z pláže. Do vody se tady totiž nesmí. Důvodem je, že tato pláž byla oficiálně prohlášena za místo nevhodné ke koupání z důvodu častého výskytu pobřežních žraloků, kteří se tu ve velkém shromažďují. Přestože se tak jedná o naprosto úchvatné místo, lidská noha tady do vody nevkročí.

Turisté proto vyrážejí do resortů, které se nacházejí poblíž pláže. Tam se žraloků bát nemusí, mají tam veškerý komfort a na pláž se mohou zajet podívat na výlet. Lze tu totiž pořídit naprosto úchvatné fotografie. Teplota moře je v okolí vhodná ke koupání po většinu roku, takže si tu přijdou na své hlavně ti, kteří nemají rádi studené moře. Už v dubnu se tu pohybuje teplota vody kolem 23 stupňů, přes léto pak stoupá až k 28. Ještě v prosinci tu pak má voda stále příjemných 23 stupňů. Nejchladnější moře je tu mezi lednem a březnem, kdy se jeho teplota pohybuje mezi 21 a 22 stupni, což je pro plavce stále velmi příjemná voda.

Foto: Ahmedherz / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Výhledy na pláž jsou zde doslova dechberoucí

Výhodou ubytování v okolí Taby je i možnost navštívit chráněnou krajinnou oblast se stejným názvem. Kromě mnoha jeskyň, průchodů skrze hory a atypických skalních útvarů se tu nachází několik přírodních pramenů. Je třeba se ale mít na pozoru před všudypřítomnými plazy, z nichž některé druhy mohou být prudce jedovaté.

Egypt je místem, kde se rozhodně nudit nebudete. Pohyb mimo rezorty je sice limitován, i tak se tu ale najde mnoho krásných míst, která můžete navštívit. A o oblasti Taba to platí dvojnásob.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz