Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Branišovský les je místo, kde lidé vídají temné přízraky i rudě planoucí oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Czeva / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Lesy jsou mnohými lidmi vnímány jako tajemná místa. Není nic těžkého v takovém hustém neprostupném lese zaslechnout zvláštní zvuk, zahlédnout podivný stín, či sám sebe vyděsit vlastním očekáváním. Na některých místech je těch náhod ale víc než jinde.

Článek

Lesy živily a zároveň děsily naše předky. Poskytovaly jim dřevo, lesní ovoce, houby, maso ze zveře, ale mohly je i pěkně vystrašit. Tím spíš, když někdo do takových lesů vstupoval s očekáváním tajemna či se strachem z neznámého. Lidé tak často vyděsili sami sebe. Na některých místech je ale koncentrace takových událostí více než častá a působí méně sugestivním dojmem.

Jedním z takových lesů, kde jsou zážitky jeho návštěvníků přinejmenším zvláštní, je les Bor, jinak také nazývaný Branišovský les. Jedná se o smíšený les, který se nachází u Českých Budějovic nedaleko budějovického sídliště Máj. Někteří místní se mu raději vyhýbají.

Foto: Czeva / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na fotografiích ze zdejšího lesa se objevují průhledné siluety, které není nikdo schopen identifikovat. V lese stával i strom oběšenců, na kterém spáchalo sebevraždu mnoho lidí. Nakonec byl raději místními zlikvidován, ale podivné pocity, které někteří na tomto místě zažívají, přetrvávají. Lidé tu podle všeho vídají temné přízraky i rudě planoucí oči, které je sledují.

Dokonce existují i svědectví, která popisují pocity brnění v těle, tahání za nohy či časové posuny. Právě časové posuny jsou zdejším fenoménem. Podle místních se již několikrát přihodilo to, že ti co si lesem chtěli zkrátit cestu, ztratili den, někdy i dva, aniž by o tom věděli. Když totiž došli do cíle, kam směřovali, byl úplně jiný čas. Neměli pocit, že by se někde zdržovali, neměli výpadky paměti. Prostě jen do místa, kam by jinak došli za hodinu, došli i o více než den později.

Traduje se, že řada nevysvětlitelných událostí může mít spojitost s historií tohoto místa. Bývaly tu totiž bažiny, kde se utopila řada místních z nedaleké osady Bor. Tyto duše nenašly klid a jsou stále přítomny v tomto lese. Svědectví popisují taktéž několik zjevení tajemné postavy, která má být však duchem ochránce lesa, který pocestným neubližuje.

Foto: Czeva / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

To všechno jsou jen pověsti a povídačky. Svědectví žijících osob o těchto úkazech je však také dost. Historická fakta jim dávají za pravdu. Skutečně zde totiž za dob komunismu existoval vojenský prostor s muničním skladem a střelnicí. To by samo o sobě nebylo nic divného.

Jedné noci se však vojáci této jednotky vzájemně postříleli. Přežil pouze jeden z nich. Raněný vypověděl, že ke střelbě došlo z toho důvodu, že se jeden z jejich kolegů proměnil v tajemnou a neidentifikovatelnou bytost. Do rána z toho muž celý zešedivěl.

Ač jsou události popsané očitými svědky založeny na pravdě, nebo ne, je tento les místem, kde se zvláštní jevy koncentrují ve velké míře. Pokud jste bázliví, pak se tomuto místu vyhněte, pokud milujete strach a tajemství, pak je pro vás toto místo jako dělané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz