Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Jihlavské podzemí proslavil v 90. letech pořad Na vlastní oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: janina cz / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Jihlavské podzemí, kterému se někdy přezdívá katakomby, bylo místem, kde se návštěvníkům stávaly zvláštní nevysvětlitelné věci. Do povědomí široké veřejnosti se ale vrylo až v 90. letech na základě reportáží Stanislava Motla v pořadu Na vlastní oči.

Článek

Jihlavské podzemí je druhý nejrozsáhlejší podzemní komplex v České republice. Jeho rozloha činí neuvěřitelných 50 000 metrů čtverečních a délka chodeb je 25 km. Některé chodby jsou dnes již zcela nepřístupné a návštěvník tak na prohlídce může vidět jen zlomek těchto podzemních prostor. I tak Jihlavské podzemí přitahuje svoji pozornost již mnoho let.

Častěji než podzemí se komplexu říká Jihlavské katakomby. Toto označení však není správné a může být i zavádějící. Termín katakomby se totiž používá pro podzemní pohřebiště. To je v tomto případě zcela mylné. O pohřebiště nikdy nešlo.

Foto: janina cz / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Podzemní prostory pod Jihlavou proslavil pořad tehdy nové televizní stanice Nova s názvem Na vlastní oči. Reportér Stanislav Motl zde natočil řadu reportáží, kde se snažil přijít na kloub tajemství tohoto podzemí. Rozhodl se zde dokonce přespat. Pokud si na to ještě vzpomínáte, i on sám zde zažil jeden nevysvětlitelný úkaz.

Co tady ale zažívali lidé ještě před mediálním proslavením Jihlavského podzemí? Při prohlídkách se jim zde stávaly zvláštní věci. Zejména ti, kteří šli na konci prohlídkové skupiny, za sebou slyšeli kroky, někdo je tahal za rukáv, ale když se otočili, nikdo za nimi nestál. Své o tom ví i Jan Šustr, který do katakomb sestupoval již od 70. let. I jemu se zde stávaly věci, které nedokázal vysvětlit.

V katakombách se nachází i tzv. svítící chodba. Po jejím objevení se dlouho spekulovalo, čím může být způsobeno, že i v naprosté tmě tato chodba září a osvětluje prostor katakomb. Nakonec se podařilo zjistit, že stěny jsou natřeny luminofory, které mají tyto svítící vlastnosti. Nátěr vznikl pravděpodobně během 2. světové války.

Prostorem, který přitahuje největší pozornost, je však tajemný výklenek. Objevily se dokonce spekulace, že se za tímto výklenkem nachází průchod do jiné dimenze. Sondy odhalily, že se skutečně za výklenkem nachází jakýsi prostor. Nejvíce nevysvětlitelných jevů se odehrává právě v těchto místech a lidé zde cítí náhlé změny teplot či určité energetické vibrace. Někteří z nich zde dle jejich tvrzení spatřili i neznámé postavy. Náhlá změna teploty při těchto jevech byla potvrzena pravidelným měřením.

Foto: Schuminka janička / Wikipedia Commons / volné

Tajemný výklenek v Jihlavských katakombách

Stanislav Motl, tehdy reportér televize Nova, se v roce 1997 rozhodl strávit v podzemí noc. Na kameru se mu povedlo zachytit zvláštní stín pohybující se po jedné z osvětlených stěn katakomb. Postava však svými proporcemi neodpovídala stavbě dnešního člověka. Měla zvláštní tvar hlavy a nepřiměřeně hubený krk.

Všechno může souviset s tím, že za doby 2. světové války byly tyto podzemní prostory používány nacisty jako kryt. Je známo, že Adolf Hitler i jeho stoupenci projevovali zvýšený zájem o magii a okultismus. Toto místo si mohli vybrat právě proto, že zde k takovým jevům docházelo, nebo naopak to byly jejich pokusy, které z tohoto místa učinily vskutku magické místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz