Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Prokletí Nuselského mostu a pověst o dělníkovi zalitém v betonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Jedelský / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tajemná místa přitahují zájem lidí od nepaměti. V Česku máme takových míst nespočet, avšak poznat, která část příběhu se zakládá na pravdě a která vznikla jen povídáním mezi lidmi, může být někdy obtížné. Takový je i příběh Nuselského mostu v Praze.

Článek

V souvislosti s Nuselským mostem se mluví o jeho prokletí. Toto označení vzniklo pravděpodobně v 80. letech, kdy skokem z mostu začalo ukončovat svůj život velké množství sebevrahů. Jedná se ale skutečně o sebevrahy? Nebo na mostě pocítili něco, co je donutilo z mostu skočit?

Proč si sebevrazi vybírali pro svůj čin právě Nuselský most? Odpověď je prostá. Pád z mostu vyššího než 40 m totiž přežije jen málokdo. Mezi těmito úmrtími se ale najde i pár takových, nad kterými zůstává rozum stát. Člověk, který chce spáchat sebevraždu, si přeci před tímto skokem nenakoupí potraviny. Ale i to se stalo. Jeden z údajných sebevrahů se vrhl z Nuselského mostu i s taškou, ve které měl právě nakoupené potraviny včetně rohlíků a mléka. Je snad možné, že tento muž neměl v plánu svůj život ukončit?

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pilíře Nuselkého mostu možná skrývají tajemství

Některé osoby vypověděly, že na mostě slyší jakýsi hlas, který jim našeptává, aby skočily dolů. Vždy se jednalo o jedince, kteří jsou velmi citliví na energetické vlivy. Skutečně na most působí taková tajemná síla? To zřejmě nikdo nikdy nezodpoví. Jedno je ale jisté. Nuselský most se klene nad údolím, takže je místem určitého geologického zlomu, kde někteří jedinci mohou pociťovat energetické proudy, nebo dokonce cítí i jejich střety.

To věděli již naši předci ve středověku. Mosty byly v té době považovány za tajemná a někdy i temná místa. Často byly proto zdobeny sochami světců či kříži, které měly ochránit duše a těla těch, jež po mostě kráčeli.

A zvláštní věci se nedějí jen na mostě. V Křesomyslově ulici kdysi došlo ke zvláštnímu úkazu. Kovový sloup o průměru zhruba půl metru se zjevil v jednom z bytů v blízkosti Nuselského mostu. Muž, který jej spatřil, byl po celou dobu úkazu zcela paralyzován a nebyl s to se pohnout. Co to vlastně muž viděl, není možné objasnit, avšak někteří tvrdí, že se takto mohou projevovat duše zemřelých osob, které svůj život ukončily skokem z mostu. Jiní zase tvrdí, že by se v okolí Nuselského mostu mohla nacházet interdimenzionální trhlina.

Foto: Jklamo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Pohled na Nuselský most, v pozadí hotel Corinthia a Kongresové centrum

A proč by mohl být Nuselský most vlastně prokletý? V okolí si totiž místní předávají historku, která se může zakládat na pravdě. Při stavbě mostu se prý jeden z dělníků zřítil do mostního pilíře. Protože však nebylo jeho tělo prakticky možné z pilíře dostat, jeho tělo tam bylo ponecháno a následně zalito betonem. Jiná verze zase praví, že tam dělník spadl zrovna v momentě, kdy se pilíř vyléval betonem, tedy záchrana už nebyla možná.

Tato tragická událost podle místních může za to, že most je prokletý, že se na něm páchají sebevraždy a že v okolí mostu dochází ke zvláštním zjevením. Je možné, že se něco z těchto zjevení a historek zakládá na pravdě? Nebo jde o zcela běžné jevy, které ovlivňují ty citlivější z nás, a vysoký most byl prostě jen lákadlem těch, kteří chtěli dobrovolně ukončit svůj život?

Naštěstí už je most mnoho let zabezpečen proti případným dalším sebevrahům vysokým pletivem, které je navrženo tak, aby i ti nejzdatnější nebyli schopni se přes něj dostat. I přesto zde svůj život před jeho instalací ukončilo téměř 300 sebevrahů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz