Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragická smrt herce Luťanského: Tvrdili, že měl autonehodu, přitom ho rozstříleli samopalem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Brester Irina / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Ivan Luťanský podle oficiálního stanoviska zemřel při nehodě v dalekém Vietnamu. Jenže se později objevila řada nesrovnalostí, které donutily jeho bratra Štěpána, aby pátral po skutečných příčinách úmrtí svého bratra. Ten došel k šokujícímu zjištění.

Článek

Ivan Luťanský se narodil v roce 1953. Vyrůstal na pražském Žižkově a jeho vášní bylo herectví. Absolvoval pražskou DAMU, ale už při studiu hostoval jako herec v Národním divadle, následně zde dostal stálé angažmá jako člen činohry. K filmu se pak dostal už ve svých 22 letech. Za deset let svého profesního života stihl natočit mnoho filmů a seriálů, které dnes patří ke zlatému fondu české kinematografie.

Jeho první manželství se studentkou FAMU mu nevyšlo, ale brzy po rozvodu si našel lásku svého života. Byla jí baletka Hana Nachtmanová. Moc času spolu ale v manželství nestrávili, neboť zasáhl osud. Ivan Luťanský byl totiž kromě herectví i velkým milovníkem sportu. V průběhu let ho začala nejvíce zajímat bojová umění. A právě díky těmto sportům si našel cestu i k náboženstvím dálného východu. 12. července 1983 se rozhodl, že podnikne výpravu do Vietnamu, aby poznal tamní život a kulturu.

A pak přišla zpráva, že Ivan Luťanský ve Vietnamu 1. srpna zahynul. Příčinou jeho úmrtí měla být autonehoda. Podle všeho se mu mělo porouchat řízení ve vypůjčeném džípu, což způsobilo to, že herec narazil do stromu, vůz byl odmrštěn a herec na místě mrtev.

Podezřelé ale bylo to, že se tato dopravní nehoda měla stát v pondělí a ve středu už bylo hercovo tělo v jutovém pytli dopraveno do Prahy. Luťanského starší bratr Štěpán se začal o tyto nesrovnalosti zajímat, ale bylo mu zakázáno vidět tělo. Než se ale konal pohřeb, povedlo se Luťanského rodině podplatit pracovnici Olšanských hřbitovů, která jim otevřela okénko na rakvi. Tělo herce bylo pomalované a ze spánku mu trčela květina. Přestože to byl pro rodinu šok, nemuselo to ještě znamenat nic zvláštního. Taková byly totiž v té době pohřební tradice tamních Vietnamců.

Co bylo ale alarmujícího, bylo to, že Luťanský měl díru v hlavě. Rodina tak nechala provést pitvu. Doktorka se jim totiž přiznala, že zprávu z Vietnamu pouze potvrdila, závěry neověřovala. Štěpánovi Luťanskému se následně podařilo spojit s jeho dávným kamarádem z mládí, který měl o události více informací. Podle tohoto tvrzení byl herec v den své smrti na prohlídce zemědělského družstva. Shodou okolností v ten den dostávali zaměstnanci své výplaty. Jenže přijeli dva banditi, kteří jim jejich peníze chtěli ukrást. Ivan Luťanský, znalý bojového umění, se jim rozhodl postavit. To ovšem nevěděl, že na něj začnou střílet samopalem další zločinci ze zálohy. Během pár vteřin byl konec.

Tak zemřel nadějný a mladý český herec Ivan Luťanský ve věku 30 let. Jeho tvář už si můžeme pouze připomenout na televizních obrazovkách, kde exceloval. Vidět ho můžeme například v seriálu Nejstarší z rodu Hamrů nebo ve filmech Na veliké řece či Osada Havranů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz