Hlavní obsah
Umění a zábava

Třetí díl Ivety: Tragické pěvecké výkony, nesrovnalosti v ději i časový skok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ani třetí díl minisérie Iveta fanoušky zpěvačky nenadchne. I zde je totiž řada nesrovnalostí a zcela nelogický časový skok, který naprosto zkresluje tři roky života Ivety Bartošové. Celé je to doprovázené pěveckými výkony, které se nedají poslouchat.

Článek

Ivetu Bartošovou si v tomto měsíci můžeme připomenout hned dvakrát. V dubnu se totiž před 58 lety narodila a v dubnu také před 10 lety zemřela. Minisérie Iveta však není důstojnou vzpomínkou na zesnulou zpěvačku, kterou milovaly statisíce lidí po celém Česku.

Anna Fialová se svým zpěvem nemůže Ivetě Bartošové rovnat, to je jasné. Pro fanouška české popové princezny je tak nepochopitelné, proč nebyly použity originální nahrávky. I tak je ale zpěv Anny Fialové tím lepším ze seriálové dvojice Bartošová-Sepeši. Vojtěch Vodochodský v roli prvního Ivetina partnera vydává při zpěvu zvuky, které se opravdu nedají poslouchat. Buď nemá Vodochodský hudební talent, nebo roli Sepešiho tak přehrává, až je to patrné na každém tónu.

Přestože třetí díl obsahuje řadu chyb, možná nejvíce z celé první řady, je zde řada důležitých momentů Ivetina života s Petrem. Iveta si poprvé uvědomí, že z jejich dua je právě ona tou, která pro slávu dělá maximum. Zároveň se Bartošová v příběhu setkává se Sepešiho milenkou. I přes Petrovy sliby, že všechno bude jinak, zpěvák umírá na přejezdu po srážce jeho automobilu s vlakem.

A právě tady přichází na řadu zcela nelogický časový skok. Po Petrově smrti Iveta odjíždí na svou rodnou Moravu, aby si odpočinula a načerpala sílu. Právě v tu chvíli se děj přesouvá o 3 roky do roku 1988. Iveta je stále na Moravě, když v tom jí volá Ladislav Štaidl s tím, že by si ji rád vzal pod svá křídla, a přehraje jí do telefonu úryvek z písně Málo mě zná, kterou pro Ivetu napsal. Divák má tak pocit, že Iveta se na tři roky stáhla do ústraní a nedělala nic jiného, než že truchlila po zesnulém Sepešim.

To ale vůbec není pravda. Iveta se skutečně na čas stáhla, ale jednalo se jen o velmi krátké časové období v řádu měsíců. Už v roce 1985 začala zpívat se skupinou Balet, kde vznikl velký hit její kariéry Hej pane diskžokej. Protože ale byla Iveta ctižádostivá, vydržela u Baletu jen velmi krátkou dobu a nastoupila do jedné z nejslavnějších skupin té doby. Kroky Františka Janečka pro ni byly doslova splněným sen. A právě v Krocích jí už v roce 1986 vyšel jeden z jejich největších hitů Léto, nazpívala také několik duetů s Michalem Davidem. V tomtéž roce se stala Zlatou slavicí.

První sólové album vydala Iveta Bartošová už v roce 1987 a nalézt na něm lze megahit Víš lásko i píseň, kterou Ivetě v seriálu teprve o rok později do telefonu přehrává Ladislav Štaidl. Jenže Iveta už v té době vystupovala s jeho orchestrem, měla za sebou několika měsíční vztah se zpěvákem Michalem Penkem, který skončil rozchodem.

Ondřej Brzobohatý v roli Ladislava Štaidla mluví s Ivetou po telefonu, jako kdyby ji celé tři roky neviděl. Vyká jí a dokonce ji ani nepozná po hlase. Iveta už v té době ale byla jeho partnerkou. Celá tato dějová linka tak zavádí diváka na scestí, vytváří nesprávný dojem a manipuluje s životním příběhem jedné z našich nejslavnějších zpěvaček. Iveta Bartošová žila jiný život, než který nám ukazuje tento seriál.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na 3. díl první řady minisérie Iveta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz