Hlavní obsah
Umění a zábava

Třetí řada Ivety nedává smysl. Posuneme se o 12 let dopředu a vynecháme zásadní část Ivetina života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Již brzy se bude vysílat třetí řada minisérie Iveta, která si dala za úkol zmapovat život jedné z nejslavnějších českých zpěvaček, Ivety Bartošové. Jenže teď to autoři totálně zazdili.

Článek

Seriál Iveta se již od začátku potýkal s problémy v zobrazení života Ivety Bartošové. První řada zobrazovala Ivetin život předtím, než se stala slavnou, až do smrti Petra Sepešiho v roce 1985. Zmapovala tak pouze zhruba 4 roky jejího života. V závěru řady nesmyslně přeskočila do roku 1988, čímž zkreslila život Ivety tak, že to vypadalo, že celé tři roky od smrti Petra Sepešiho byla Iveta zavřená doma na Moravě a nevycházela z domu. Což nebyla pravda. Iveta měla za sebou členství v několika kapelách i dlouhé roky sólové kariéry. Na kontě měla už i Zlatého Slavíka.

Druhá série se zaměřila na počátky vztahu mezi Ivetou a Ladislavem Štaidlem někdy od roku 1989 až do roku 1998 či 1999. Těžko říci, kdy přesně druhá série skončila. Seriál totiž zobrazil Ivetu po porodu, porodila v roce 1996, která se vrací na výsluní v muzikálu Dracula. Jenže najednou od Ladislava odešla, což se stalo až v roce 1999. Mezitím ale ve skutečnosti nazpívala jeden ze svých nejslavnějších hitů Tři oříšky a vydala album Ve jménu lásky. Její návrat byl tehdy označován jako comeback století. O tom v seriálu nepadlo ani slovo.

Po rozchodu s Ladislavem Štaidlem začíná období Ivetina života, kdy se marně snaží najít svou životní lásku. Vztahy s několika muži však končí nezdarem a několika údajnými Ivetinými pokusy o sebevraždu. Následuje léčba v psychiatrické léčebně v Kroměříži. V roce 2008 pak následuje další velký návrat Ivety do šoubyznysu po boku Jiřího Pomeje. Iveta v té době vypadala fantasticky a dokonce i šťastně. Velkolepá svatba na zámku Hluboká a ještě horší rozvod s Jiřím Pomeje tenkrát zajímaly miliony Čechů. V roce 2010 se pak snažila prorazit s hity jako Heja, heja nebo Děkuju Vám, andělové. Její vystoupení byla v té době doprovázena velkými skandály. Dává se dohromady s italským hrabětem Domenicem Martuccim. Jenže tohle všechno v seriálu Iveta neuvidíme.

Třetí řada seriálu se z roku 1998 či 1999 nelogicky přesouvá rovnou do roku 2011. Vynechává tak toto důležité období Iveta života. Lásky, zklamání, pokusy o sebevraždu, první svatba, léčení, návraty. To vše bylo záměrně vynecháno. Ve druhé řadě seriálu Iveta jsme se tak rozloučili se sebevědomou zpěvačkou, která se rozhodla, že nenechá muže, aby za ní rozhodoval a půjde si za svým cílem. Co se však s tímto jejím odhodláním v průběhu let stalo, nám bude zamlčeno. Ocitneme se až v roce 2011, kdy je z Ivety už troska, která se soudí se svým bývalým partnerem Ladislavem Štaidlem o opatrovnictví syna.

Pokud měl seriál zmapovat Ivetin život, pak by se neměl vyhýbat bolestivým, avšak důležitým obdobím jejího života. Jen tak si diváci o zpěvačce mohou udělat celistvý obrázek. Takhle budou její činy a chování ve třetí řadě postrádat racionální základ a vše, co nám o Ivetě tato řada představí, budou jen její excesy, psychická labilita a smutný konec popové hvězdy.

Seriál Iveta se ani v prvních dvou řadách nevyhýbal scénám, které nebyly ničím podložené, protože se prakticky jednalo o dialogy dvou osob, které již nežijí. Proč se tedy vyhýbá období, které bylo pro Ivetinu budoucnost kruciální a které bylo počátkem Ivetina konce. Je to škoda, protože diváci, kteří v té době nežili a Ivetu znají jen z vyprávění, to nemají šanci pochopit a Ivetu tak možná neprávem odsoudí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz