Hlavní obsah
Cestování

Vinobraní právě začalo. Kam na něj v Praze zajít? V nabídce je Pražský hrad i Grébovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Bender / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sklizeň vinné révy je tady. Bobule konečně dozrály a nyní se z nich může začít vyrábět lahodný mok zvaný víno. A je třeba to pořádné oslavit. K tomu už po staletí slouží slavnost, které se říká vinobraní. Do sytosti si jí užijete i v Praze.

Článek

Vinobraní je pojem, který označuje oslavu sklizně vinné révy. Ale tyto akce nejsou jen o vínu. Doprovází je totiž vždy bohatý kulturní i hudební program. Samozřejmostí je degustace vína z minulých ročníků a také letošního burčáku. Kvůli vinobraní ale nemusíte na Moravu, můžete se jej zúčastnit i v Praze. Přeci jen má naše hlavní město hned několik vinic.

První oslava vinné révy začíná letos již v pátek 8. září a nese název Vinohradské vinobraní. Místem jejího konání bude tradičně náměstí Jiřího z Poděbrad a trvat bude až do soboty. Specialitou vinobraní na Vinohradech je účast i zahraničních vinařů. Vína tak můžete ochutnat prakticky z celé Evropy. A nebude chybět ani občerstvení ve formě uzenin, sýrů nebo třeba i langošů. Celou akci bude doprovázet hudební program. Vzít s sebou můžete i své děti, protože zde budou i pro ně připraveny aktivity. Vstup na akci je zdarma.

V sobotu 9. září začíná také velmi navštěvované vinobraní v areálu Pražského hradu, konkrétně v Královské zahradě a v Míčovně. Zde si pochutnáte na regionální produktech. Kromě alkoholických nápojů z révy můžete ochutnat i čerstvý vinný mošt. Ani tady se však nezapomíná na program, který je letos opravdu bohatý. Nebude chybět historický šerm, hudební vystoupení folklorních souborů a zábava pro děti. Vstup je taktéž zdarma, pouze na degustaci do Míčovny se platí. Akce bude probíhat i následující den v neděli.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Viniční altán na Grébovce

Sobota očividně patří pražských vinobraním, protože se zde koná ještě jedno. Tentokrát však mimo hlavní centrum města. Tohle se ale může pochlubit unikátním prostředím, které nezná ani každý Pražák. Probíhá totiž v areálu Trojského zámku a pobaví se zde malí i dospělí.

Pokud ani jedno z těchto vinobraní o tomto víkendu nestíháte, tak není všechno ztraceno. Následující víkend budou slavnosti vína pokračovat. Proběhne totiž vinobraní svaté Kláry v Botanické zahradě Praha. Kromě krásného výhledu z místní vinice můžete ochutnat i burčák či hrozny ze zdejšího svahu. Akce trvá celý víkend a koná se u skleníku Fata Morgana.

Pokud ale chcete zůstat více v centru, tak je pro vás ideální vinobraní na Kampě. Říká se mu Malostranské vinobraní. Najdete zde stánky jednotlivých vinařů, kde vždy můžete ochutnat něco dobrého k jídlu a pití. Vstup je opět zdarma a program zajištěn. Ale pozor, akce se koná pouze v sobotu 16. září.

Velmi populární je vinobraní na Grébovce neboli v Havlíčkových sadech. Tam se bude letošní akce konat v pátek a v sobotu 22. a 23. září. Víno, které zde budete ochutnávat, bude ze zdejších vinic. Odměnou vám bude nádherný výhled, který může nabídnout pouze Grébovka. Tématem letošního ročníku je propojení vína a filmu, takže kromě hudby se zde budou promítat i některé filmové snímky. Pro děti je zde připraveno zábavné odpoledne s Yvettou Blanarovičovou a u umělé jeskyně, takzvané grotty, můžete ochutnávat ta nejlepší vína v takzvaném vinařském městečku.

Foto: Ben Bender / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vinobraní se bude konat i na Svatováclavské vinici

Posledním vinný zážitek slibuje nezapomenutelné momenty. Bude se totiž konat v sobotu 23. září na vinici, kde dle legendy kdysi sklízel vinnou révu i sám svatý Václav. Z té pak vyráběl mešní vína pro kostely. Místem konání akce je villa Richter u Starých zámeckých schodů. Místní ochutnávka slibuje opět doslova úchvatné výhledy, tentokrát však tak trochu z netradičního úhlu.

Vinařské září je letos v Praze opravdu bohaté. Takže pokud jste z Prahy, nebo v ní v daných termínech zrovna budete, určitě se na některé z nich dostavte. No a pokud z Prahy nejste a u vás se žádné vinobraní nekoná, tak dorazte do hlavního města. Bude to stát určitě za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz