Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Dlouhý: Své děti tajil, nemoc v kombinaci se závislostí ho srazila až na dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Sayles / Creative Commons / Pexels

Když se řekne Vladimír Dlouhý, mnoho z nás si jeho tvář vybaví doslova ihned, jako by nás z televizních obrazovek bavil ještě včera. Jenže Vladimír Dlouhý už není dlouho mezi námi. Jeho život skončil tragicky.

Článek

Vladimír Dlouhý se narodil v roce 1958 v našem hlavním městě, v Praze. Před kameru se postavil poprvé už ve svých dvanácti letech ve filmu Už zase skáču přes kaluže, kde si zahrál chlapce s dětskou obrnou, což mu vyneslo velké uznání. Většina si ho ale bude pamatovat z jeho nezapomenutelné role v televizním pohádkovém seriálu Arabela, kde ztvárnil hlavní roli Petra Majera, Arabelinu životní lásku.

Když ztvárnil tuto roli, bylo mu 22 let. Stal se miláčkem dívek i žen. Jenže v sobě nosil jedno velké tajemství. Přestože byl takto mladý, byl už otcem. A to dokonce dvojnásobným. Narodila se mu totiž dvojčátka. Veřejně o nich však nikdy nemluvil, stejně tak se nikomu nepodařilo zjistit, kdo byla matka oněch dvojčat. Tohle tajemství si Vladimír Dlouhý nosil po celý život v sobě.

Poprvé se oženil v roce 1997. Krátce na to se mu pak narodila dcera, kterou tehdejší Česko pokládalo za první dítě slavného herce. Manželství se však brzy rozpadlo a Vladimír Dlouhý od rodiny odešel. Netrvalo dlouho a ženil se podruhé. Tentokrát z manželství vzešla opět dvojčata. Vladimíru Dlouhému se povedlo to, co se mnoha lidem na světě nepovede. Mít za život dvakrát dvojčata.

Jak děti rostou už však Vladimír Dlouhý sledovat nemohl. Byla mu diagnostikována rakovina slinivky a žaludku. Pro člověka, který byl závislý na nikotinu a začínal být stále více závislý i na alkoholu, to byl šok. I přes doporučení lékařů s tím ale Vladimír Dlouhý nic nedělal. Ve svém smutku se utápěl a svůj boj s rakovinou nakonec prohrál. Zemřel v roce 2010, když byly jeho nejmladším dvojčatům pouhé čtyři roky. Bylo mu jen 52 let.

Za svůj život si Vladimír Dlouhý zahrál v desítkách filmů, z nichž mnoho patří k naprosté české klasice. Za své filmové i divadelní výkony byl mnohokrát oceněn. Mezi největší ceny, které ve svém krátkém životě obdržel, patří bezesporu Český lev získaný v roce 2008 za vedlejší roli ve filmu Hlídač č. 47 a stejné ocenění v roce 2010 za film Kajínek. Nesmíme opomenout ani jeho jedinečný hlas, který dabingem propůjčil největším filmovým velikánům doby. Byl například dvorním dabérem Toma Hankse.

Vladimír Dlouhý měl o 10 let mladšího sourozence, který se po vzoru svého úspěšného bratra také věnoval herectví a dosud se mu věnuje. Michal Dlouhý je vynikajícím českým hercem, jehož hlas je také nezaměnitelný. Stačí, když uslyšíme jeho dabing Brada Pitta, Bena Afflecka nebo Keanu Reevse. Nejmladší dvojčata Vladimíra Dlouhého, Jiří a Jan, se taktéž daly na hereckou dráhu a můžeme je vidět například v nekonečném seriálu Ulice. Kdyby jejich otec ještě žil, byl by na ně určitě pyšný.

Vladimír Dlouhý už není 13 let mezi námi, ale přesto ho stále můžeme vídat na televizních obrazovkách v nesmrtelných rolích, kterých za svůj život ztvárnil opravdu mnoho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vladimír Dlouhý
Michal Dlouhý

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz