Hlavní obsah
Cestování

Vstupné pro rodinu na Karlštejn i přes 7000 Kč, na Orlík 900 Kč. Hrady a zámky už nejsou pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arkadiusz Zarzecki / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

hrad Karlštejn

Je tady duben a s ním otevřela brány i většina českých hradů a zámků. Jenže vstupné, s jakým některé tyto památky přicházejí, se nebude líbit rodičům, kteří tam chtějí vzít své děti. Vstupné často šplhá do závratných výšek.

Článek

Hrady a zámky jsou naše kulturní dědictví. Jako takové by měly být v rámci vzdělávání dětem a mladistvým přístupné zdarma nebo za výrazně sníženou cenu, aby si jejich návštěvu mohl dovolit prakticky každý. Jenže tak už se to roky neděje. Cena vstupného se za poslední roky výrazně zvýšila, a tak někteří rodiče nebudou mít na to, aby své děti vzali na prohlídku jejich oblíbeného hradu či zámku.

Své brány otevřel zcela výjimečně už v březnu i zámek Orlík. Stalo se tak 29. března v rámci oslav Velikonoc. Vstupné na zámek zůstalo sice stejné jako loni, ale vzhledem k tomu, co může zámek nabídnout, je přehnaně vysoké.

Dospělí zaplatí za vstupné 450 Kč, děti do 18 let, případně do 26 let, pokud studují, hradí snížené vstupné. Není to ale polovina z plného vstupného, jak jsme bývali v dřívějším dobách zvyklí. Tato kategorie, stejně jako senioři, zaplatí 350 Kč. Pokud se na Orlík vydáte s rodinou, můžete s sebou mít maximálně tři děti, tak podstatně ušetříte. Rodinné vstupné totiž pořídíte jen za 900 Kč. Jenže to je cena jen za zhruba hodinovou prohlídku, k výletu si musíte připočíst náklady na cestu či případný oběd. Cena pak letí strmě vzhůru. Za jeden takový výlet můžete utratit klidně i dva tisíce korun.

To ale není nic proti tomu, když se rozhodnete své děti vzít na hrad Karlštejn. Ten vskutku patří mezi skvosty, jakými se může Česko chlubit po celém světě. Je nádherný, už když ho vidíte z dálky od řeky Berounky. Když pak k němu stoupáte, doslova se vám tají dech. A tajit dech se vám bude i z cen vstupného. Vydáte-li se pouze na základní okruh, zaplatí dospělí 300 Kč, dítě do 18 let 90 Kč, mezi 18 a 24 rokem pak 240 Kč. Protože se neprodává rodinné vstupné, může vás taková prohlídka s dvěma dětmi přijít až na 1080 Kč.

To už je samo o sobě hodně, avšak interiéry samotného hradu nemají během základní prohlídky co nabídnout. Největším lákadlem je zde totiž věž, ve které se nachází impozantní kaple sv. Kříže. A ta v základním okruhu není. Na ní je třeba zakoupit jinou vstupenku, která vás provede po hradních kaplích. Tu ale pořídí dospělí za 640 Kč, dítě do 18 let za 170 Kč, nad 18 let za 510 Kč. Vzhledem k neexistenci rodinné to stejnou rodinu přijde až na 2300 Kč.

Když si ale zvolíte speciální prohlídku Celým hradem, která kombinuje oba předchozí okruhy a jako bonus nabízí vyhlídku z velké věže, která je běžně nepřístupná, nestačíte se divit. Tam je jednotná cena za osobu 1800 Kč, jen děti do 5 let to mají zdarma. Stejnou čtyřčlennou rodinu to tedy vyjde na neuvěřitelných 7200 Kč.

Pokud půjdou ceny vstupného na naše pamětihodnosti nahoru takovým tempem, bude se počet lidí, kteří si mohou dovolit jejich návštěvu rapidně snižovat. Ale to je právě to, co by se dít nemělo. Přece nechceme naše děti připravit o možnost vidět naše kulturní dědictví. S takovými cenami s tím ale už nyní začínáme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz